20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCodul etic. Profesorii n-au voie să dea meditații și nici să ceară...

Codul etic. Profesorii n-au voie să dea meditații și nici să ceară cumpărarea de materiale didactice

“Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar” a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației Naționale, Valentin Popa. Chiar dacă, ulterior semnării, Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru, Codul de etică rămâne valabil și se aplică din momentul publicării sale în Monitorul Oficial – ceea ce s-a întâmplat la data de 4 octombrie 2018.

Codul etic se aplică tuturor profesorilor din învățământul preuniversitar – fie el de stat, particular sau confesional.

Potrivit acestui document, profesorii sunt obligați să asigure supravegherea “beneficiarilor direcți ai educației”, adică a elevilor, atât “pe parcursul activităților desfășurate în unitatea de învățământ”, cât și la activitățile “organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia”.

Cadrelor didactice le sunt interzise “agresiunile verbale, fizice și tratamentele umilitoare asupra -beneficiarilor direcți ai educației”. Codul etic nu explică însă ce înseamnă „agresiuni verbale” și nici nu precizează ce măsuri au dreptul să ia cadrele didactice, în cazul în care constată acte de indisciplină ale elevilor.

O regulă foarte clară este însă cea care menționează “interzicerea hărțuirii sexuale și a relațiilor sexuale cu beneficiarii direcți ai educației”.

 

Meditațiile pe bani generează corupție

Codul etic prevede “interzicerea oricăror activități care generează corupție”, iar printre cele care sunt exemplificate aici se numără și “meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat”. Dacă luăm în calcul doar acest paragraf, s-ar părea că profesorii au voie să dea meditații, cu condiția ca elevii beneficiari să nu fie de la școala unde este angajat profesorul.

Pe de altă parte, profesorilor li se cere “neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționale oferite”. Cadrele didactice au voie să recomande auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere pe cele deschise și gratuite“, fără a impune achiziționarea celor contra cost.

O prevedere foarte interesantă este cea care le cere profesorilor să manifeste “responsabilitate și transparență în furnizarea de informații către instituțiile de stat în protejarea drepturilor beneficiarului direct al educației, atunci când interesul și nevoia de protecție a acestuia impun acest lucru”.

Încălcarea noului Cod etic de către cadrele didactice va fi considerată abatere disciplinară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă