Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Codul etic. Profesorii n-au voie să dea meditații și nici să ceară cumpărarea de materiale didactice

„Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar”, publicat ieri în Monitorul Oficial, precizează o serie de obligații ale profesorilor, inclusiv în domenii în care, în România, deciziile lor erau acoperite, prin tradiție, de „legea tăcerii”.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.10.2018 - 15:10

"Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar” a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației Naționale, Valentin Popa. Chiar dacă, ulterior semnării, Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru, Codul de etică rămâne valabil și se aplică din momentul publicării sale în Monitorul Oficial – ceea ce s-a întâmplat la data de 4 octombrie 2018.

Codul etic se aplică tuturor profesorilor din învățământul preuniversitar – fie el de stat, particular sau confesional.

Potrivit acestui document, profesorii sunt obligați să asigure supravegherea “beneficiarilor direcți ai educației”, adică a elevilor, atât “pe parcursul activităților desfășurate în unitatea de învățământ”, cât și la activitățile “organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia”.

Cadrelor didactice le sunt interzise “agresiunile verbale, fizice și tratamentele umilitoare asupra -beneficiarilor direcți ai educației”. Codul etic nu explică însă ce înseamnă „agresiuni verbale” și nici nu precizează ce măsuri au dreptul să ia cadrele didactice, în cazul în care constată acte de indisciplină ale elevilor.

O regulă foarte clară este însă cea care menționează “interzicerea hărțuirii sexuale și a relațiilor sexuale cu beneficiarii direcți ai educației”.

 

Meditațiile pe bani generează corupție

Codul etic prevede “interzicerea oricăror activități care generează corupție”, iar printre cele care sunt exemplificate aici se numără și “meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat”. Dacă luăm în calcul doar acest paragraf, s-ar părea că profesorii au voie să dea meditații, cu condiția ca elevii beneficiari să nu fie de la școala unde este angajat profesorul.

Pe de altă parte, profesorilor li se cere “neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționale oferite”. Cadrele didactice au voie să recomande auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere pe cele deschise și gratuite“, fără a impune achiziționarea celor contra cost.

O prevedere foarte interesantă este cea care le cere profesorilor să manifeste “responsabilitate și transparență în furnizarea de informații către instituțiile de stat în protejarea drepturilor beneficiarului direct al educației, atunci când interesul și nevoia de protecție a acestuia impun acest lucru”.

Încălcarea noului Cod etic de către cadrele didactice va fi considerată abatere disciplinară.

Comentarii