Cîmpeanu: Educația sexuală trebuie făcută, dar părinții își vor putea retrage copiii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că educaţia sexuală este importantă şi trebuie cuprinsă într-un sistem „modular" sub conceptul „Educaţie pentru viaţă", părinții își vor putea retrage copiii de la cursuri.

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 22.06.2021 - 19:23

Potrivit lui Cîmpeanu, toţi elevii vor putea să aibă posibilitatea retragerii de la aceste cursuri în cazul în care părinţii nu sunt de acord, dar se discută încă în cadrul coaliției.

„Sunt dezbateri în coaliţie. Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă - va fi propunerea Ministerului Educaţiei: toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie. Doi - educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară. (...) Această programă este foarte judicios construită. Pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale, eventual", a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Propunerea Ministerului Educaţiei este ca disciplina să fie integrată printr-o repartizare a noţiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de educaţie sanitară, educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, educaţie juridică, financiară, rutieră, care ar putea fi grupate într-un sistem modular sub conceptul „Educaţie pentru viaţă", „să fie într-adevăr o oră obligatorie pe săptămână de la clasa a V-a la clasa a XII-a integral gimnaziu, integral liceu", a spus ministrul.

Cîmpeanu a arătat că Ministerul va avea problema resursei umane care să predea aceasă disciplină. 

Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Au fost 68 de voturi „pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Senatorii USR s-au abținut de la vot, au votat „pentru” senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR.

Cererea de reexaminare va merge acum la Camera Deputaților, care e decizională. 

Comentarii