Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ceremonie la Catedrala Sf. Iosif din Capitală pentru înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit

Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va fi înscăunat, sâmbătă, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate la ora 10:30 în Catedrala Sf. Iosif din Capitală. La eveniment vor participa câteva mii de credincioşi.

Share

Rl online 0 comentarii

11.01.2020 - 10:33

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, prin această celebrare, ÎPS Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pe care o va conduce de acum înainte ca Arhiepiscop Mitropolit.

Totodată, Monseniorul Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunţarea la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni Arhiepiscop Mitropolit emerit.

La eveniment vor participa câteva mii de credincioşi şi peste 200 de preoţi, 2 cardinali, 24 de episcopi catolici, autorităţi civile şi politice, reprezentaţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta.

De asemenea, vor fi prezenţi ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, Episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, Dr. Daniel Zikeli, Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, şi Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Papa Francisc a acceptat, pe 21 noiembrie 2019, renunţarea Mons. Ioan Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti pe Mons. Aurel Percă, până atunci Episcop auxiliar în Dieceza de Iaşi.

”Dorind tuturor popoarelor şi oamenilor pace adevărată din cer şi iubire curată în Domnul, fiind noi rânduiţi în misiunea Sfântului Petru ca să cârmuim mersul întregii Biserici, ne străduim cu deosebită grijă să punem Păstori capabili în fruntea fiecărei circumscripţii catolice. Deoarece de curând Arhidieceza de Bucureşti a ajuns lipsită de legitimul ei Păstor, după ce Înaltul ei Arhiepiscop Ioan Robu, care timp de aproape 30 de ani a condus cu zel această turmă pe calea mântuirii, şi-a depus mandatul de conducător al ei, noi ne grăbim să punem în fruntea ei un nou Întâistătător în cele sfinte, pentru ca ea să nu aibă de suferit”, arată Papa Francisc în decretul de numire a Mons. Aurel Percă.

Noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă are 68 de ani şi s-a născut 1951, la Săbăoani, judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua catedrală romano-catolică din Iaşi, Mons. Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori.
Deviza sa episcopală este „In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”, fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17).

În cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) este  membru în Consiliul Administrativ al Conferinţei, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari şi Comisia pentru Învăţământ, şi este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate.

Pentru desfăşurarea ceremoniei, Brigada Rutieră a Capitalei a impus restricţii de circulaţie:

- între orele 08.00-14.00, circulaţia autovehiculelor, cu excepţia STB, va fi restricţionată pe Str. G-ral Berthelot, segmentul cuprins între Str. Luterană până la intersecţia cu Str. Theodor Aman, iar credincioşii prezenţi la slujbă vor ocupa Piaţeta din faţa Catedralei, situată la intersecţia Str. G-ral Berthelot cu Str. G-ral Constantin Budişteanu;

- între orele 09.00-10.30, adunarea enoriaşilor la Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif, situată pe Str. G-ral Berthelot;

- între orele 10.30-13.00, slujba religioasă în incinta Catedralei Sf. Iosif şi în Piaţeta din faţa Catedralei, situată la intersecţia Str. G-ral Berthelot cu Str. G-ral Constantin Budişteanu;

- între orele 13.30-14.00, defluirea participanţilor.

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, se va restricţiona traficul rutier pe Str. G-ral Berthelot, segmentul cuprins între Str. Luterană până la intersecţia cu Str. Theodor Aman. Solicităm conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zona respectivă, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile semnalizate şi marcate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

Comentarii