1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCe înseamnă parteneriatul România - SUA: arme, infrastructură și energie nucleară

Ce înseamnă parteneriatul România – SUA: arme, infrastructură și energie nucleară

Pentru prima dată în mod oficial, România confirmă intenția Statelor Unite de a-și spori trupele de pe teritoriul țării noastre, intenție agreată și de Guvernul de la București. După cum se știe, ziarul nostru informa despre această intenție, dezvăluită de surse neoficiale, încă de acum o lună.

Acum, această informație este oferită în contextul vizitei la Washington a șefului Diplomației române, Bogdan Aurescu, care a purtat convorbiri cu omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo.

Astfel, potrivit unui comunicat al părții române, ministrul Bogdan Aurescu “a salutat intenţia SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară sporită în România”.

Principalele teme discutate la Washington au fost angajamentul României de a continua investiţiile strategice în Apărare, în principal cu echipament militar provenit din SUA, precum și cooperarea economică bilaterală, mai ales în domeniul energetic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, cei doi miniștri au aprobat iniţierea pregătirilor pentru organizarea celei de-a şaptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, în prima parte a anului 2021.

“În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, ministrul român a salutat eforturile comune de întărire a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO şi a subliniat necesitatea consolidării în continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparităţilor de abordare între Nordul şi Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică”, precizează comunicatul MAE.

Pentru sporirea capacității de luptă a Armatei Române, cele mai importante obective deja îndeplinite au fost dotarea cu avioane F-16 și cu sisteme de rachete Patriot – ambele de fabricație americană.

 

“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Deoarece banii care erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă nefiind cheltuiți, am considerat că pot fi utilizați în acest fel, astfel încât să putem să eliberăm un pic presiunea de pe buget anul viitor și, în funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Ce aport de gaze va avea conducta submarină de la Vadu?

Debitul conductei va fi de un miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă zece la sută din consumul propriu al României, în condițiile în care țara noastră dispune în Marea Neagră de o rezervă de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

 

Ce soluții 5G va alege România, beneficiind de susținerea Statelor Unite?

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a declarat de mai multe ori că există numeroase companii din afara Chinei care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, și că una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.

 

În ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic bilateral, care este chiar mai vechi decât intrarea României în NATO, ministrul de Externe român şi secretarul de stat american au discutat despre Acordul Interguvernamental privind extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă al României, acord care este deja parafat.

De asemenea, a fost semnat un memorandum de înţelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilităţi de finanţare în special pentru proiecte în domeniul energiei şi al infrastructurii.

Pe de altă parte, ministrul Aurescu a subliniat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpatia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilităţii militare. Ministrul român de Externe a solicitat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea acestor proiecte, subliniind necesitatea ca pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, să se consolideze şi o prezenţă americană consistentă în plan economic, inclusiv în ceea ce privește investiţiile.

Cu privire la securitatea energetică, cei doi miniștri au confirmat relevanța rezervelor de gaz ale României din Marea Neagră pentru securitatea regională, progresele în cadrul proiectului BRUA şi finalizarea interconectorului de gaz dintre România şi Republica Moldova, la finalul lunii iulie 2020. Acum, acest gazoduct asigură conectarea pieţei de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenţei energetice a României, a Republicii Moldova şi altor state din regiune.

În domeniul securităţii cibernetice, ministrul Afacerilor Externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu reţelele de telecomunicaţii 5G şi a menţionat că autorităţile române pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor şi comercianţilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă