23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCarmen Dan, despre peștele cu mercur

Carmen Dan, despre peștele cu mercur

“Aş putea spune că este o operaţiune în premieră în acest domeniu, derulată de Poliţia Română în colaborare cu poliţiile din mai multe state, mai concret Spania, Italia şi Franţa, în coordonarea Eurojust şi Europol. Ceea ce pot să spun în acest moment e că peştele era braconat în apele teritoriale ale celor trei ţări amintite şi că suspecţii intenţionau să vândă aceste cantităţi în România. Spun intenţionau, pentru că din informaţiile pe care le deţin, întreaga cantitate a fost oprită la vamă, la intrarea în România, circa 30 de tone. Sunt informaţii relevante că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum, tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare”, a declarat ministrul Carmen Dan, într-o conferinţă de presă la sediul IPJ Bihor.

Ministrul Carmen Dan a precizat că a vorbit cu inspectorul general al Poliţiei Române, solicitându-i, ca în măsura în care stabileşte o comunicare cu parchetul, să organizeze în cursul zilei de miercuri o conferinţă de presă cu privire la acest subiect.

Poliţiştii au executat, marţi dimineaţă, în mai multe judeţe din ţară, peste o sută de percheziţii domiciliare privind anihilarea unui grup infracţional organizat în domeniul pescuitului, la nivel internaţional, fiind confiscate peste 30 de tone de peşte impropriu consumului, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

“La această oră, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, a transmis IPJ Constanţa.

Potrivit sursei citate, dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.), a informat IPJ Constanţa.

“Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului.Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, conform IPJ Constanţa.

Sursa citată a menţionat că, în urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui. 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă