10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBustul Papei Francisc, dezvelit în Capitală

Bustul Papei Francisc, dezvelit în Capitală

Cu acest prilej, Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a afirmat că monumentul reprezintă o “amintire permanentă” a vizitei istorice în România a Suveranului Pontif.

Monumentul, aşezat la intersecţia Străzilor Sf. Constantin şi Grigore Cobălcescu, a fost dezvelit de Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, de primarul Sectorului I, Daniel Tudorache, şi directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.

Au fost intonate Imnul Pontifical şi Imnul de Stat al României, iar IPS Aurel Percă a rostit o rugăciune de sfinţire a bustului.

“Monumentul ridicat aici în amintirea vizitei Papei Francisc în România este şi un semn că acel pelerinaj al său continuă să lumineze viaţa poporului nostru care năzuieşte spre cele mai înalte valori spirituale”, a spus înaltul ierarh romano-catolic.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a prezentat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului salută iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a Nunţiaturii Apostolice şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti “de a oferi publicului imaginea Sfântului Părinte Papa Francisc, ca o amintire a căldurii mesajului său către români şi umanitate, apel de iubire şi credinţă”.

“Bustul pe care îl inaugurăm astăzi nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înşine şi cu celălalt, pentru a simţi şi învăţa că, aşa cum spunea Sfântul Părinte, ‘noi aparţinem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi'”, se arată în mesajul şefului statului.

Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a apreciat că inaugurarea monumentului închinat Papei Francisc reprezintă o “amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an”.

“Este pentru mine o bucurie şi o onoare să îl reprezint pe Sfântul Părinte Papa Francisc la inaugurarea acestei piaţete-monument ce îi este dedicată ca amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an. Aş dori să mulţumesc sculptorului Darie Dup pentru nobilul bust pe care îl dezvelim astăzi. De asemenea, aş dori să mulţumesc Arhiepiscopiei romano-catolice şi Primăriei Municipiului Bucureşti pentru promovarea iniţiativei de a-l ridica şi de a-l amplasa în această frumoasă piaţetă ce în viitor va fi dedicată Papei, astfel încât să ne rămână mereu prezent mesajul pe care el l-a adresat tuturor românilor: ‘Să mergem împreună’. În cele din urmă, aş dori să transmit un gând de recunoştinţă din partea Sfântului Scaun şi a mea celor care au lucrat pentru realizarea acestui monument comemorativ şi a ceremoniei de astăzi şi să doresc tuturor o grabnică şi bună revenire la normalitate, după această lungă carantină”, a spus Nunţiul Apostolic.

Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a spus că, “pe parcursul celor trei zile, Papa a transmis un puternic mesaj de pace, de armonie, de fraternitate, de coeziune şi incluziune socială, atrăgând atenţia mai ales de cei aflaţi în nevoi – copii, bătrâni sau bolnavi, a ştiut să arate cât de importante sunt pentru societate, în general, promovarea coeziunii şi solidarităţii sociale ca valori fundamentale”.

“Vizita Sfântului Părinte a fost un succes nu numai pentru Biserica Catolică, ci pentru întreaga societate românească, care l-a primit pe Papa Francisc ca pe un mesager al păcii şi dialogului spiritual”, a subliniat Opaschi.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul Patriarhului BOR, Daniel, în care acesta elogiază vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România cu două decenii înainte, precum şi pelerinajul Sanctităţii Sale Papei Francisc la noua catedrală ortodoxă, caracterizându-le drept “expresii solemne ale cooperării practice” dintre cele două Biserici şi “semne de speranţă pentru viitor” în ceea ce priveşte “misiunea comună în societatea contemporană atât de profund marcată de secularizare şi individualism”.

Mesaje de apreciere au fost transmise de Mihai Frăţilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de Bucureşti, şi de directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.

Ridicat în amintirea vizitei Sanctităţii Sale în România, din 31 mai – 2 iunie 2019, monumentul, bust din bronz, pe soclu de piatră, a fost ridicat de Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România.

La evenimentul dezvelirii şi binecuvântării monumentului dedicat Papei Francisc au mai fost prezenţi Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de Bucureşti, Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi romano şi greco-catolici, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai administraţiei publice, reprezentanţi ai altor Biserici şi culte religioase din România.

Acesta este al doilea monument ridicat în Capitala României închinat unui Suveran Pontif al Bisericii Catolice. În 2011, în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti, la intersecţia Bulevardului Schitu Măgureanu cu Strada Pictor C. Stahi, a fost amplasat un monument realizat de sculptorul Mirsad Begić şi dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea, Papă, în amintirea vizitei sale în ţara noastră.

Sub genericul “Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă