21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAmericanii trimit elicoptere de asalt în Dobrogea

Americanii trimit elicoptere de asalt în Dobrogea

Batalionul 4 Elicoptere de Asalt, care va ajunge în România, face parte din Brigada a III-a Aviație de Luptă a Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army). Spre deosebire de România, în SUA, toate cele patru categorii de forțe militare (terestre, navale, aeriene, infanterie marină) au în dotare elicoptere.

Cele circa 30 de elicoptere Blackhawk destinate României s-au aflat până acum în Georgia – țară ex-sovietică, devenită stat partener cu NATO și care aspiră să devină membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice. Evident, SUA nu au obligația de a proteja Georgia în fața Rusiei în aceeași măsură în care sunt protejate statele membre NATO, dar cu toate acestea Georgia participă cu trupe la o serie de exerciții NATO și poate găzdui detașamente militare americane pe teritoriul ei.

Statele Unite au decis să mute elicoptere din Georgia în România, adică de pe țărmul estic pe cel vestic al Mării Negre, pe baza principiului rotației, conform căruia contingentele americane trimise în străinătate sunt înlocuite cu alte unități americane, după o perioadă de timp de șase sau nouă luni. Elicopterele care vin din Georgia vor fi staționate la baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Din Georgia până în România, elicopterele militare nu ajung pe calea aerului, ci traversează Marea Neagră la bordul unor nave. În România, navele care execută aceste transporturi folosesc portul Constanța. Traseul dintre Constanța și Kogălniceanu este parcurs de elicoptere în zbor.

Potrivit unui comunicat transmis de US Army, elicoptere venite din Georgia le vor înlocui, în România, pe cele din Batalionul 3 Elicoptere de Asalt, care s-au aflat în Dobrogea în ultimele nouă luni. Elicopterele militare americane dislocate în țări riverane Mării Negre participă la Operațiunea Atlantic Resolve.

Operatiunea Atlantic Resolve a fost lansată în anul 2014 în cele trei state baltice și în Polonia, reprezentand o modalitate de a demonstra angajamentul SUA de a-și proteja aliații din Europa în fața politicii agresive a Rusiei, care a ocupat ilegal peninsula Crimeea.

Imediat după aceea, în martie 2015, Operatiunea Atlantic Resolve a fost extinsă în România și în Bulgaria, în contextul creșterii tensiunilor pe Flancul Estic al NATO, după cum anunța, la acel moment, comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges.

Aceeași idee este reafirmată, în mod constant, și în prezent, de către oficialii americani. “Prezența aeronavelor noastre militare și participarea la exerciții împreună cu aliații și cu partenerii din regiunea Mării Negre este o reafirmare a angajamentului Statelor Unite față de NATO și față de aliații lor. Statele Unite rămân alături de România pentru asigurarea securității regionale și a apărării colective”, a declarat locotenent-colonelul Raymond Santiago, comandantul Batalionului 3 Elicoptere de Asalt, la finalul misiunii sale în România.

Operațiunea de retragere a elicopterelor sale, de la baza militară Kogălniceanu spre portul Constanța, a început luni, 14 octombrie. Partea americană nu menționează explicit ce tipuri de aeronave și de arme sosesc acum în Dobrogea, pentru a le înlocui pe cele care se întorc în SUA. Se menționează totuși că Brigada a III-a are în dotare elicoptere Blackhawk model UH-60M și HH-60M, considerate a fi cele mai noi modele din înzestrarea US Army, apte să desfășoare misiuni „de la cele de evacuare medicală până la cele de asalt aerian, menite să debarce trupe”.

Într-adevăr, HH-60M este un elicopter tip MEDEVAC (de evacuare medicală). La rândul său, UH-60M (UH-60 modernizat) este versiunea multirol a acestuia, destinată transportului de trupe și materiale, asaltului aerian precum și susținerii cu foc a trupelor de la sol. Ambele modele sunt produse de compania americană Lockheed Martin, care le oferea acum câțiva ani și României, pentru dotarea Forțelor Aeriene. Elicopterele oferite României ar fi urmat să fie asamblate în Polonia.

Ministerul român al Apărării nu a decis, deocamdată, ce model de elicopter va cumpăra. Gabriel Leș, ministru al Apărării în Guvernul Dăncilă, anunțase că programul de achiziție este în curs de fundamentare la nivelul Statului Major al Forțele Aeriene (SMFA).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă