2.9 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiAmericanii aduc rachete, rușii sunt gata să le atace. România poate deveni...

Americanii aduc rachete, rușii sunt gata să le atace. România poate deveni teatru de război

Doar marile puteri ale lumii își pot asigura apărarea națională prin forțe proprii, iar România nu face parte dintre marile puteri. Pentru țara noastră, garanțiile de securitate le oferă apartenența la NATO și, în mod special, Parteneriatul Strategic cu SUA. Pe baza acestora, statele NATO trimit prin rotație trupe și armament pe teritoriul României și în Marea Neagră, iar Armata Română primește în dotare arme de fabricație occidentală.

Pe de altă parte, aceste acțiuni sunt invocate ca pretext de către Rusia, care susține că trebuie să ia măsuri simetrice, pe motiv că aceste activități militare ale NATO sunt prea aproape de frontierele ei (deși, față de România, cele mai apropiate puncte în care se află trupe rusești sunt Crimeea și Transnistria, ambele fiind teritorii care nu aparțin Rusiei dar pe care regimul Putin le ocupă ilegal).

Astfel, acum câteva zile, agențiile de propagandă ale Rusiei au acuzat faptul că Statele Unite (US Army) se vor dota cu un nou tip de rachete sol – sol, cu o rază de acțiune între 500 și 1500 de kilometri  (de la 310 la 930 de mile terestre). Rusia subliniază că asemenea rachete pot fi folosite într-un război al SUA contra Chinei sau al Rusiei și că o rază de acțiune precum cea indicată chiar de partea americană ar permite chiar țintirea Moscovei, de pe teritoriul unor state europene membre NATO. Concret, susține Rusia, noile rachete sol – sol ar putea lovi Moscova de pe frontiera Germaniei cu Polonia.

În ceea ce privește România, nemulțumirea mai veche a Rusiei, legată de baza sistemului antibalistic de la Deveselu, este însoțită de acuzații noi, legate de livrarea către Armata Română a unor sisteme de apărare antiaeriană HIMARS și PATRIOT, de fabricație americană. Cu privire la HIMARS, Rusia reclamă faptul că ele ar putea fi dotate cu proiectile cu raza de acțiune de 500 de kilometri. Deși Rusia nu indică explicit, o asemenea rază de acțiune este mai mică decât distanța București – Tiraspol (400 de kilometri) și este comparabilă cu distanța dintre Constanța și peninsula Crimeea.

 

“În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea Forţelor Armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană, operate și de armata americană, HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme. Salut angajamentul continuu al SUA în regiunea Mării Negre, exprimat printr-o prezență militară robustă în România”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite la București
 
 

Ce sumă totală alocă Pentagonul pentru bazele din România?

Pentru aerodromul din orașul Câmpia Turzii (județul Cluj) se oferă, anul viitor, 130,5 milioane de dolari, iar pentru baza sistemului antirachetă de la Deveselu (județul Olt) s-a semnat un contract de 45 de milioane de dolari.

Cât de importantă este România în schema de securitate a NATO?

România urmează să devină principalul aliat al Statelor Unite în operațiunile de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ceea ce privește acțiunile de descurajare menite să contracareze politica agresivă a Rusiei.
 
 

Avertismentul transmis, acum câteva săptămâni, de ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, s-a referit explicit la riscul ca orașul București să fie atacat din Transnistria (de la 400 de kilometri distanță) sau din Crimeea (de la 600 de kilometri), ambele zone menționate fiind puternic militarizate de către Rusia.

Pe de altă parte, în mod absolut firesc, regimul Putin nu a spus de unde ar putea ataca România, dar surse din Rusia au precizat că un asemenea atac se află deja în fază de proiect pe masa strategilor militari ai Moscovei.

Astfel, Konstantin Bogdanov, prezentat de media rusă drept cercetător la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei Ruse de Științe, a declarat că noile sisteme de rachete aduse sau care vor fi aduse pe teritoriul României nu pun în pericol trupele rusești, nici măcar pe cele din Crimeea. „Raza de acțiune a acestor rachete nu pune nicio dificultate armatei ruse, incluzând si trupele aflate în Crimeea. Fără îndoială, însă, aceste sisteme vor fi considerate ținte în cazul planificării, ipotetice, a unor operațiuni asupra României”, a precizat Konstantin Bogdanov.

Declarația acestuia a fost emisă imediat după ce în România a sosit primul sistem de apărare antiaeriană Patriot, care va fi în dotarea curentă a Armatei Române. Cealaltă țară de pe Flancul Estic al NATO care primește în dotare sisteme de rachete Patriot este Polonia.

„Ambele țări constituie baze de susținere unde vor fi trimise trupe NATO în cazul unei amenințări”, a confirmat expertul Konstantin Bogdanov.

Primul dintre cele șapte sisteme de apărare Patriot destinate României este repartizat Forțelor Aeriene și va fi operaționalizat în cursul anului 2021, după finalizarea programului de instruire a operatorilor români.

Pe de altă parte, oficialii americani și români au confirmat public intenția SUA de a spori, pe baze rotaționale, efectivele trupelor din România. Detalii privind poziționarea acestora sau despre efectivele care vor fi aduse nu au fost încă dezvăluite. Un element încă necunoscut este modul cum ar putea fi modificate aceste planuri, dacă Donald Trump nu va obține încă un mandat la Casa Albă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul adoptă măsuri dure de austeritate: Impozite mai mari și eliminarea facilităților fiscale

Măsurile vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare,...

UNSR solicită guvernanților să restabilească drepturile pentru studenți și anunță un val de proteste

UNSR cere implementarea unor politici coerente, pe termen lung, care să trateze Educația ca pe un domeniu strategic și nu ca pe un simplu...

Polițiștii din penitenciare amenință cu blocarea activităților în sistemul penitenciar la final de an

Sindicaliștii avertizează că refuzul muncii suplimentare din 31 decembrie este doar începutul unor ample forme de protest Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă