REZULTATE FINALE ALEGERI 2012. USL a câştigat detaşat alegerile în Prahova, obţinând toate cele 5 mandate de senator şi 10 dintre cele 12 mandate de deputat, iar Roberta Anastase, preşedinte PDL Prahova, a obţinut 31,75%, având cel mai mare număr de voturi între candidaţii ARD într-un colegiu închis de USL, potrivit Mediafax.
Datele oficiale făcute publice de Biroul Electoral Judeţean Prahova în urma numărării voturilor din 614 secţii de votare dintr-un total de 620 arată că USL este câştigătoarea alegerilor din Prahova, candidaţii USL adjudecându-şi cu peste 50% din voturi toate cele cinci colegii de senator şi zece dintre cele 12 colegii de deputat.
Candidaţii niciunei alte formaţiuni sau alianţe politice nu au reuşit să obţină vreun mandat de parlamentar închizând colegiul, iar conform unor estimări neoficiale ale partidelor în baza rezultatelor BEJ Prahova vor primi, prin redistribuire, colegii parlamentare candidaţi ai ARD şi PP-DD.
Procentual, USL a obţinut 58,98% din voturi, ARD are 25,71%, iar PP-DD a primit 13,44% din totalul voturilor în circumscripţia electorală 31 Prahova.
Scorurile electorale obţinute de candidaţii USL în Prahova sunt, în unele colegii, de două, trei sau chiar cinci ori mai mari decât cele obţinute de candidaţii altor partide plasaţi pe locul al doilea.
Astfel, în colegiul 1 pentru Senat Georgică Severin (PSD) a obţinut al doilea mandat de senator cu 59,09%, în faţa medicului Matei Alexandru (PDL), managerul Spitalului Municipal Câmpina, care a primit 24,93%, după centralizarea voturilor din 140 de secţii dintre cele 142 secţii deschise în acest colegiu.
Colegiul 2 pentru Senat în Prahova a fost câştigat de Daniel Savu (PSD), care obţine al doilea mandat de senator cu 65,45%, după ce primul mandat de senator l-a obţinut din poziţia a doua, în anul 2008. Contracandidatul lui Savu, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach (Forţa Civică), a obţinut 20,60% după centralizarea voturilor din 97 de secţii dintre cele 98.
În colegiul 3 pentru Senat, medicul Ion Luchian (PNL) a câştigat mandatul cu 58,38%, în faţa fostului ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu (PDL), care are 23,93% după centralizarea a 150 de secţii din cele 152 din colegiu.
Colegiul 4 Senat Prahova a fost câştigat de fostul prefect de Prahova Radu Oprea (PSD), care a primit 59,24%, în condiţiile în care principalul său contracandidat, forul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu (preşedinte Forţa Civică Prahova), are 26,28% după centralizarea voturilor din 120 de secţii din totalul de 121.
Pentru mandatul de senator în colegiul 5 Prahova au intrat în lupta electorală fostul primar al Ploieştiului, avocatul Andrei Volosevici (ARD) şi consilierul local Augustin Mitu (USL), cadru didactic la Universitatea din Ploieşti şi fost secretar de stat în ministerul Educaţiei. Mitu (PSD) a obţinut 53,23%, iar Andrei Volosevici are 32,88% după centralizarea voturilor din toate secţiile. Cu toate acestea, calculele partidelor arată că amândoi candidaţii vor ajunge senatori, Volosevici urmând a primi mandatul în baza scorului obţinut de ARD în Prahova, fostul primar având cel mai mare număr de voturi dintre toţi candidaţii pentru Senat din partea ARD.
În colegiile uninominale pentru Camera Deputaţilor în Prahova, candidaţii USL au obţinut procente şi mai mari, lider din acest punct de vedere fiind fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Vlad Cosma.
Astfel, în colegiul 1 Valea Prahovei preşedintele PNL Prahova Mircea Roşca are 67,02% din voturi, în condiţiile în care contracandidatul său Cristian Burlacu (PDL) are 18,99%, după numărarea voturilor din 48 de secţii dintr-un total de 49.
Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Judeţean Prahova, în 52 dintre cele 53 de secţii de votare din colegiul uninominal 2 – Câmpina pentru Camera Deputaţilor, acest colegiu a fost câştigat cu 54,25% de candidatul USL Virgil Guran (PNL). Pe locul al doilea s-a clasat candidatul ARD Alexandru Anghel, fiul deputatului PDL Florin Anghel, prim-vicepreşedinte al PDL Prahova şi cunoscut om de afaceri în zona Câmpina, cu o avere estimată la câteva milioane de euro. În anul 2008 Anghel a câştigat colegiul uninominal 2 Câmpina, iar anul acesta deputatul prahovean a anunţat că nu mai candidează pentru nicio funcţie publică, susţinând candidatura fiului său în colegiul în care a fost ales parlamentar în urmă cu patru ani. Virgil Guran este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din zona Câmpina, în această campanie electorală Florin Anghel acuzându-l că a comis mai multe infracţiuni dar a scăpat de condamnare prin prescrierea faptelor.
În colegiul uninominal 3, fostul director al Poştei Române Dumitru Daniel Neagoe, membru PDL şi candidat din partea ARD în acest colegiu, a obţinut 23,5% din totalul voturilor, în timp ce candidatul USL Graţiela Gavrilescu (PNL) a obţinut al doilea mandat de deputat cu 58,21% din voturi.
În acelaşi colegiu a candidat şi preşedintele PP-DD Prahova, Radu Socoleanu, fost viceprimar al municipiului Ploieşti. Socoleanu a primit 15,53% din totalul voturilor valabil exprimate în colegiul 3 Prahova.
În colegiul 4 Prahova, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi-a învins adversarii cu 69,88%, scorul său electoral fiind de câteva ori mai mare decât cel al candidatului ARD Sofia Mihăilescu (12,65%) şi de câteva zeci de ori mai mare decât cel obţinut de fratele lui Corneliu Vadim Tudor, Marcu Tudor (sub 2%).
Colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor în Prahova a fost câştigat de Sorin Teju (PNL), pensionar în vârstă de 47 de ani, cu 63,39%, iar Mihai Apostolache (PDL) a pierdut al doilea mandat în acest colegiu cu 22,87%.
Colegiul 7 Prahova îl va avea ca deputat pe actualul director general al Conpet Nicolae Alexandri (PNL), care a obţinut mandatul cu 60,68%, în faţa candidatului ARD Dan Ciolac (PDL), care are 22,87% în urma numărării voturilor din 53 de secţii dintr-un total de 54.
Colegiul 8, fostul colegiu al lui Adrian Năstase, a fost câştigat de fiul şefului PSD Prahova Mircea Cosma. Vlad Cosma (PSD) a primit 71,81% din voturile din acest colegiu, iar Cristian Apostol (PDL) a reuşit să obţină doar 12,37%, arată numărătoarea realizată în 64 de secţii din 65.
USL a ieşit câştigătoare şi în cele trei colegii uninominale de deputat din Ploieşti, care în urmă cu patru ani erau câştigate toate de PDL.
Astfel, în colegiul 10 profesorul universitar Ion Eparu (PSD) a primit 52,28% din voturi, iar fostul prefect de Prahova Adrian Dobre (PDL) are 26,56% din voturi.
Colegiul 11 a fost câştigat de avocatul Paul Dumbrăvanu (PNL), cu 53,90%, care a obţinut cu 20 de procente mai mult decât Roberta Anastase (PDL) – 31,75%.
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, lider al PDL Prahova, a pierdut astfel colegiul 11, unde a candidat pentru al doilea mandat de deputat. Cu cele peste 9.000 de voturi obţinute la scrutinul de duminică, Anastase se clasează pe primul loc ca număr de voturi între reprezentanţii ARD în colegii de deputat închise de USL.
Deputatul din colegiul 12, Andrei Sava (PSD), a obţinut al doilea mandat cu 57,71%, în faţa fostului viceprimar de Ploieşti Cătălina Bozianu (PDL), care a avut 26,06%.
Cele două colegii din Prahova care nu au fost câştigate de USL cu peste 50% sunt colegiul de deputat 6 , unde Sorin Chivu (UNPR), ales senator PSD în 2008, are 47,98%, iar Dragoş Gunia (ARD) – 26,13%, conform datelor centralizate în 48 de secţii din 49, precum şi colegiul 9, unde medicul Alexandru Ştefănescu (PC) a primit 43,63% din voturi, surclasându-l astfel de deputatul George Ionescu, prim-vicepreşedinte al PDL, care a obţinut 42,59%.
Calculele partidelor arată că, deşi cei doi candidaţi ARD au ieşit pe loc secund, ambii vor intra în Parlament după redistribuire. George Ionescu are aproximativ 12.000 de voturi, iar Dragoş Gunia a obţinut în colegiul său peste 6.000 de voturi.
La aceste alegeri, PNL a avut în Prahova şapte candidaţi sub sigla USL, toţi şapte reuşind să închidă colegiile.
Chiar şi în cele două colegii pe care USL nu le-a închis, candidaţii Uniunii sunt tot pe primul lor, dar nu cu peste 50%.
În urma alegerilor din 2008, PDL a avut în Prahova doi senatori – Iulian Bădescu şi Georgică Severin – ambii înscrişi acum în PSD, social-democraţii au trimis în Senat doi reprezentanţi – Sorin Chivu, actualmente UNPR şi Daniel Savu -, iar din partea PNL a fost ales senator Theodor Meleşcanu.
După scrutinul din 2008, mandatele de deputat de Prahova s-au împărţit astfel: 5- PDL, 4- PSD şi 3- PNL. Pe parcursul mandatului, mai mulţi parlamentari de Prahova au plecat către alte partide, iar doi dintre ei, respectiv Adriana Săftoiu şi Theodor Meleşcanu, au renunţat la mandatele lor.