12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportMinistrul de Interne: 953 incidente electorale, 351 de infractiuni, 75 de cazuri...

Ministrul de Interne: 953 incidente electorale, 351 de infractiuni, 75 de cazuri de MITA ELECTORALA

Autorităţile locale au trimis secţiilor de votare toate materialele necesare pentru parlamentare, a declarat, sâmbătă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, precizând că listele electorale au fost puse la dispoziţia preşedinţilor secţiilor de votare cu trei zile înaintea alegerilor.

Mircea Duşa a spus, la videoconferinţa cu prefecţii şi autorităţile administraţiei locale, că Minsiterul Administraţiei şi Internelor (MAI) a trimis forţele de ordine care să asigure respectarea legislaţiei privind desfăşurarea alegerilor. Ministrul a adăugat că listele electorale au fost întocmite conform Legii 35/2008, fiind puse la dispoziţia preşedinţilor secţiilor de votare cu trei zile înainte de data alegerilor parlamentare. Duşa a precizat că Biroul Electoral Central a transmis numărul de persoane care au domiciliul în străinătate şi au vâsta peste 18 ani. „Nimeni nu poate comenta că Ministerul Adminsitraţie şi Internelor nu a respectat legea. Poliţia Locală, Jandarmeria şi toate celelalte structuri trebuie să asigure securitatea documentelor la secţiile de votare. Consider că am luat toate măsurile ca totul să fie corect”, a declarat Mircea Duşa. 

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: date tehnice

Ministrul Administaţiei şi Internelor a mai precizat că a cerut ca pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiilor de votare să nu fie comercializate băuturi alcoolice şi să nu existe materiale electorale. Duşa a adăugat că angajaţii instituţiilor MAI trebuie să însoţească materialele şi documentele folosite la votare spre Birourile Electorale Judeţene şi spre judecătorii. Totodată, ministrul a reafirmat că a solicitat autorităţilor ca toate secţiile de votare să fie asigurate cu energie electrică şi termică, precizând că trebuie să existe surse alternative în cazul unor pene de curent. Numărul total al persoanelor care au drept de vot la alegerile parlamentare este 18.248.414, conform datelor publicate de Biroul Electoral Central (BEC). Ministrul Administraţiei şi Internelor a anunţat vineri că numărul românilor cu drept de vot care au domiciliul stabil în străinătate este de 441.769. Mircea Duşa a precizat că în ziua alegerilor vor fi mobilizaţi peste 59.000 de angajaţi ai MAI, proveniţi din toate structurile ministerului. Dintre aceştia, 33.000 se vor ocupa de paza secţiilor şi a buletinelor de vot, în timp ce restul vor fi implicaţi în acţiuni de menţinere a ordinii publice.Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi pompierii trebuie să asigure securitatea documentelor până la finalizarea procesului de votare, respectiv momentul predării tuturor documentelor, a mai spus Mircea Duşa.

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: Mită electorală în ultima zi de campanie

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a anunţat sâmbătă că în ultima zi de campanie pentru parlamentare au fost înregistrate 923 de incidente electorale, cele mai multe în Bucureşti, Prahova şi Dâmboviţa, dintre care 351 au fost infracţiuni, 75 reprezentând cazuri de mită electorală. Mircea Duşa a spus, la videoconferinţa cu prefecţii şi autorităţile administraţiei locale, că numărul incidentelor electorale în ultima zi de campanie pentru alegerile parlamentare a fost mult mai mic faţă de alegerile locale din iunie 2012, când au fost înregistrate 2.758 de sesizări. Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că din cele 923 de incidente electorale, 351 au fost infracţiuni şi 357 contravenţii. Dintre infracţiunile înregistrate, 75 au fost cazuri de mită electorală. Cele mai multe incidente electorale au fost înregistrate în Bucureşti şi judeţele Prahova şi Dâmboviţa.
Incidentele electorale au vizat toate formaţiunile politice care participă la alegerile parlamentare, a mai spus ministrul. Mircea Duşa a cerut prefecţilor, subprefecţilor, inspectorilor şefi şi Jandarmeriei să asigure permanenţa la instituţii, pentru a monitoriza orice eventual incident se produce în judeţee, precizând că s-a dispus ca un număr mare de poliţişti şi jandarmi să asigure liniştea şi ordinea publică în localităţi. Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat că trebuie să se acţioneze în mod neutru, atenţionând că reprezentanţii MAI nu vor avea înţelegere pentru cei care greşesc şi motivează asta prin faptul că „nu au ştiut, nu au putut, nu au înţeles”.
Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au precizat că de sâmbătă, de la ora 7.00, când s-a încheiat campania electorală pentru alegerile parlamente şi până în prezent au mai fost înregistrate încă 33 de incidente electorale. Aceştia au arătat că 30 la sută din totalul sesizărilor primite vizau afişajul electoral.
Campania electorală pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului s-a încheiat, potrivit legii electorale, sâmbătă, la ora 7.00, orice încălcare a acestei prevederi fiind sancţională contravenţional sau penal.

Potrivit legii electorale, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria acestor tipuri de bunuri materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
De asemenea, sunt exceptate şi alte obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Cele mai citite

România va găzdui Campionatul European de Tineret la Handbal Masculin în 2026

Competiția se va desfășura la Cluj-Napoca și Turda și este văzută ca un pas important în dezvoltarea handbalului masculin românesc. România a primit organizarea Campionatului...

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...
Ultima oră
Pe aceeași temă