Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alba: 213 detectoare de fum şi temperatură amplasate în fabrica mistuită de flăcări

Fabrica de condimente alimentare din Alba Iulia, mistuită sâmbătă de un incendiu, era dotată cu 213 detectoare de fum şi temperatură, însă acestea s-au declanşat după ce martorii observaseră flăcările, motiv pentru care se presupune că focul a izbucnit deasupra tavanului.

Share

Rl online 0 comentarii

06.02.2019 - 16:59

"Este o pistă pe care mergem. Este cauza cea mai probabilă, întrucât toate fotografiile făcute arată că propagarea acestuia s-a făcut de sus în jos. Asta şi explică şi faptul că sistemele de detectare semnalizare au acţionat târziu, deşi martorii la faţa locului au văzut flacăra înainte. De regulă, incendiul se propagă de jos în sus. În situaţia dată a fost o excepţie, incendiul s-a propagat din tavan, din pod, către construcţie", a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Adrian Guia.

El a adăugat că senzorii de fum, care erau montaţi pe tavan, s-au declanşat când au simţit prezenţa acestuia.

Urmează ca ancheta declanşată în acest caz să stabilească cu exactitate în ce împrejurări a izbucnit incendiul. Din păcate, deşi exista o supraveghere video, inclusiv în interiorul fiecărui compartiment, iar imaginile filmate ar fi fost de mare ajutor anchetatorilor, "nu s-a putut recupera acel server", a spus colonelul Adrian Guia.

Şeful ISU Alba a reamintit că operatorul economic era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu din 2011, iar ultimul control periodic a fost efectuat în 14 septembrie 2018, când nu au fost identificate nereguli majore. "Dispunea de sisteme de detectare-semnalizare cu acoperire integrală. Erau montaţi 213 detectori de fum, temperatură. De asemenea, existau mijloace iniţiale de stingere, stingătoare, dar şi hidranţi, 20 interiori şi 6 exteriori", a precizat colonelul Guia.

El a amintit că printre primele măsuri luate de pompierii ajunşi sâmbătă la incendiu a fost mutarea a 10 autocamioane amplasate pe rampele de aprovizionare şi care riscau a fi cuprinse de flăcările înalte de zeci de metri.

"Acestea camioane au fost salvate de primii ofiţeri ajunşi, valoarea bunurilor protejate fiind de 650.000 de lei. De asemenea, am reuşit să salvăm bunuri în valoare de 1.450.000 de lei, dar, cu regret, trebuie să spun că au fost bunuri distruse în valoare foarte mare, de aproximativ 37,2 milioane de lei. Sunt date estimative, orientative", a precizat şeful ISU Alba. Guia a menţionat că valoarea reală va fi stabilită prin ancheta asiguratorului.

Dacă în prima fază au acţionat pompieri din Alba Iulia, ulterior au fost trimise echipaje în sprijin de la Aiud, Blaj şi Sebeş, precum şi din judeţele învecinate - Cluj, Hunedoara şi Sibiu. În total au acţionat în prima zi 93 de subofiţeri şi ofiţeri, dotaţi cu 18 mijloace tehnice. Dată fiind amploarea incendiului, ei s-au orientat şi spre sursa naturală de apă aflată în imediata apropiere, respectiv râul Ampoi, de unde au fost alimentate, în mod constant şi eficient, cu ajutorul motopompelor, autospeciale de intervenţie.

Costurile legate de intervenţia acestora urmează să fie stabilite în decurs de 20 de zile, perioada avută la dispoziţie pentru întocmirea raportului de evaluare, a mai spus şeful ISU Alba.

Un echipaj de pompieri acţionează şi miercuri în perimetrului fostei fabrici pentru eliminarea tuturor focarelor ascunse sub resturile halei.

Comentarii