FOTO: Guvernul României

Agendă încărcată la reuniunea bilaterală a premierilor României și Franței

Ludovic Orban și Jean Castex au avut consultări bilaterale în cadrul vizitei oficiale pe care premierul României o face la invitația omologului francez.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 27.10.2020 - 12:42

Vizita oficialului român are loc într-un context cu multiple semnificații în relaţia bilaterală, marcat de aniversarea a 140 ani de relații diplomatice dintre România și Franţa, în acest an, și în continuarea Sezonului România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, derulat între noiembrie 2018 și iulie 2019, în ambele state.

„Întrevederea celor doi șefi de guvern a constituit o ocazie excelentă pentru a dinamiza Parteneriatul Strategic bilateral, prin semnarea de către cei doi premieri a Foii de Parcurs actualizate a Parteneriatului, și pentru a relansa cooperarea bilaterală sectorială. Noua Foaie de parcurs va imprima Parteneriatului Strategic româno-francez un nou nivel de ambiție, precum și un caracter mai structurat. Textul documentului include direcții de acțiune, priorități de cooperare și mecanisme de dialog aprofundat, vizând consolidarea relațiilor româno-franceze în plan bilateral, precum şi la nivel european și internațional.”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Printre temele abordate de cei doi premieri s-au numărat: reluarea mecanismului de consultări 2+2 între miniștrii de externe și ai apărării; intensificarea cooperării economice, precum și întărirea coordonării și cooperării pe temele de actualitate ale agendei UE și internaționale, inclusiv în perspectiva viitoarei președinții franceze a Consiliului UE din semestrul I 2022; atragerea de noi investiții cu capital francez, precum și pentru diversificarea cooperării economice; stadiul discuțiilor la nivelul UE despre Planul European de Redresare Economică și viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027; implementarea tuturor mecanismelor și instrumentelor aferente Planului și viitorului buget european, mai ales în condițiile în care criza sanitară se prelungește, devenind esențială acordarea de sprijin suplimentar pentru redresarea economiilor europene.

Prim-miniștrii român și francez au semnat, totodată, o Declarație de Intenție privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare civile.

Comentarii