1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPolitistii vor bonusuri de 5% din ce confisca

Politistii vor bonusuri de 5% din ce confisca

» Sindicatul politistilor s-a gandit ca, pentru a le fi criza mai usoara, 5% din banii obtinuti prin vanzarea bunurilor confiscate de la infractori sa intre in bugetul Ministerului de Interne. O parte din bani ar urma sa fie folositi si la prime de motivare a politistilor.

» Presedintele Basescu le-a tinut partea politistilor. Unii specialisti spun insa ca un astfel de "comision de motivare" s-a nascut numai din febra campaniei electorale si ca seamana cu un fel de "taxa de protectie" nemaiauzita in alte tari.

Pe principiul "ce-am gasit al meu sa fie", politistii s-au gandit ca o masura buna de trecut criza financiara ar fi ca 5% din banii obtinuti prin vanzarea bunurilor confiscate sa intre direct in vistieria Ministerului de Interne. Acesti bani ar urma sa fie folositi, printre altele, si la bonusuri si prime pentru politistii merituosi. Propunerea a venit din partea Sindicatului National al Politistilor (SNP), in cadrul intalnirii de saptamana trecuta cu presedintele Traian Basescu. Presedintele i-a anuntat marti seara pe ministrii de Finante si de Interne ca este de acord si sustine aceasta masura: "Mi se pare ca solicitarea lor este de bun-simt si ar fi o masura care sa ne ajute intr-o perioada in care toti ne plangem de evaziune". In prezent, banii obtinuti din vanzarea bunurilor confiscate de fortele de politie de la infractori se duc direct la bugetul de stat, prin Ministerul de Finante care organizeaza licitatiile de vanzare.

Sindicalistii spun ca ei ar fi vrut mai mult, dar acesta a fost compromisul cu Traian Basescu. "Noi am cerut mult mai mult de 5%! Am facut propunerea ca banii sa fie folositi pentru buna functionare a institutiilor, dar si pentru premierea celor care fac aceste confiscari. N-am mai avut bani de benzina, ce sa facem, sa punem din buzunar? si nici oamenii nu sunt motivati. Da-le, domne, ceva acolo!", ne-a declarat Marin Gruia, presedintele SNP. Procentul i se pare mic lui Gruia, cand se gandeste la ce s-a intamplat in Italia: "Au obtinut 4,3 miliarde de euro din ce au confiscat de la Mafia. Toti acesti bani au intrat la Ministerul de Interne". Liderul sindical spune ca anul trecut fortele de politie din Romania au confiscat bunuri in valoare de 300 de milioane de euro, astfel ca 5% ar insemna 15 milioane de euro intrate in bugetul Internelor si implicit in prime pentru politisti.

Legislatia ar permite punerea in practica a cerintei politistilor, spune specialistul in politici fiscale Gabriel Biris. "Noutatea ar fi ca politistii sa fie stimulati sa aplice legea eficient. E normal sa stimulezi oamenii sa munceasca mai bine, insa in acest caz nu e neaparat productiv, pentru ca se poate da nastere unei tentatii de abuz", spune Biris. Mult mai dur este Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice: "Situatia este aberanta, este ca un fel de taxa de protectie. Din ce prind eu, 5% e al meu. Sa vina atunci si controlorii RATB, si cei de la Fisc, si procurorii ! Nu cred ca daca le dam 5%, politistii vor vedea mai bine infractiunile, cinstea nu se plateste cu bani".

Sistemul vanzarii bunurilor confiscate de politie de la infractori este dezvoltat in America, in Europa, dar si in Romania, fie ca sunt bunuri folosite la savarsirea infractiunilor, fie ca sunt marfa ilegala. Se organizeaza licitatii pentru vanzarea bunurilor sau sunt vandute direct prin magazine, in regim de consignatie. "Banii obtinuti se duc la bugetul local sau la cel de stat, nu la Politie sau in buzunarul celui care a facut confiscarea", spune insa Moraru. In Romania, sistemul a dat si asa nastere la abuzuri, sustine Moraru: "Bunurile se vand in sistem de consignatie, se face un contract cu magazine private. Nimeni nu stie insa cand apar aceste bunuri la vanzare. Cele cu adevarat valoroase se vand pe usa din dos, la cine trebuie, care apoi le revinde la suprapret. Pe vremea lui Ceausescu, toti militienii aveau video confiscate si cumparate pe acest sistem".

 

» Diferente
Politistii au de ce sa fie invidiosi si sa-si doreasca procent din confiscari. Garda Financiara si Directiile Vamale se bucura de acest privilegiu, acordat prin ordonante de urgenta cu ani in urma. Garda Financiara are dreptul sa foloseasca dupa cum doreste 15% din amenzile date si din sumele de bani confiscate, dar si 7% din valoarea bunurilor confiscate si apoi revandute. O mare parte din acesti bani merg in prime si stimulente pentru angajati.
In America, o data cu venirea crizei financiare, autoritatile locale si statale si-au intensificat eforturile de revanzare a bunurilor confiscate de politie, conform Reuters. si in SUA, si in Marea Britanie, exista pagini de internet prin care se organizeaza astfel de licitatii. Banii intra la buget si sunt folositi pentru redresarea deficitelor bugetare. In nici un caz pentru stimularea politistilor. In Romania, astfel de licitatii de bunuri confiscate au loc prin intermediul Directiilor de Finante locale, insa sunt foarte netransparente.

Cele mai citite

Horoscop 26 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să rămână calme și receptive

Ziua de 26 noiembrie 2024 aduce energii astrale intense, pregătite să influențeze fiecare zodie în mod unic. Descoperă ce rezervă această zi pentru zodia ta...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă