16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBani pentru Uniunea Europeana, direct de la cetateni

Bani pentru Uniunea Europeana, direct de la cetateni

»  José Manuel Barroso, presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, a declarat ca, daca va fi reconfirmat pentru inca patru ani, va promova un nou sistem de colectare a banilor europeni.

El pledeaza pentru introducerea unei "taxe europene" care sa fie varsata direct in cuferele Bruxelles-ului, la plata oricarei facturi sau chitante.

Barroso nu vrea cresterea impozitelor, ci separarea clara a banilor UE de cei ai guvernelor nationale.

Potrivit cotidianului britanic "The Telegraph", seful Comisiei Europene pledeaza pentru o regandire din temelii a modului de finantare a Uniunii Europene, in special in ceea ce priveste colectarea si transparenta acestui proces.
Pe scurt, pentru ca fiecare cetatean al Uniunii sa stie cu cat contribuie la bugetul comunitar si pentru ca guvernele nationale sa nu mai detina parghii politice pe baza argumentului "cel mai mare contributor la buget are cea mai importanta parere", Barroso vrea defalcarea TVA, incasata in statele membre, in doua parti, delimitate ca atare pe toate bonurile sau facturile: taxa nationala si taxa UE.  
In cazul in care pe 16 septembrie grupurile parlamentare europene vor decide sa-l reconfirme in functie, Barroso se declara gata de o dezbatere deschisa, "fara subiecte tabu", cu privire la reformarea sistemului de colectare a fondurilor Uniunii.

Miezul dur al initiativei sale il reprezinta conceptul de "resurse proprii ale UE", spre deosebire de sistemul operabil in prezent, conform caruia bugetul european este alcatuit in cea mai mare parte din contributiile individuale de la bugetele nationale. Calculate initial ca procente din venitul national brut si din sumele incasate la nivel national ca TVA, fixarea contributiilor fiecaruia din statele membre a suferit dupa acordul din 1984 de la Fontainebleau o pleiada de modificari, scutiri si exceptii – de la celebra suma rambursata anual Marii Britanii pana la mai putin cunoscutele rambursari de care beneficiaza Olanda, Suedia sau Austria.

Extinderea din 2004 si 2007 a complicat lucrurile in asemenea masura incat, in 2005, negocierile pentru finantarea exercitiului bugetar 2007-2013 au fost pe punctul de a esua. Compromisul atins dupa lungi pertractari a facut atunci ca, la solicitarea statelor membre, Executivul UE sa promita o reforma a intregului sistem bugetar al UE, care ar urma sa fie pusa in aplicare inainte de tratativele din 2011 privind bugetul pe 2014-2020.  

In conditiile crizei financiare care a suprasolicitat bugetele nationale, reforma bugetara a Uniunii a devenit si mai presanta, pentru ca, asa cum subliniaza oficialii Comisiei, stabilirea contributiilor nationale a devenit o sursa de resentimente. "Mereu se ajunge la chestiunea cine plateste, cat si ce primeste in schimb. Cred ca asta a fost totdeauna o sursa de dezbinare", a explicat Barroso pentru "The Telegraph", pledand pentru conceptul de "resurse proprii ale UE". Chiar daca, in definitiv, nu vizeaza decat o impartire a actualei TVA in doua componente (fara ca suma lor sa fie mai mare decat taxa prezenta), propunerea lui Barroso privind "taxa UE" prefigureaza o dezbatere dura, in cazul in care portughezul va fi reinvestit. Dezbaterea "fara tabuuri", cum a numit-o Barroso, s-ar putea transforma intr-o adevarata confruntare cu ministri de Finante din majoritatea statelor membre, aparatori ferventi ai suveranitatii fiscale. Nu in ultimul rand, guvernele nationale se vor lasa cu greu convinse sa renunte la unul din cele mai importante instrumente prin care pot influenta politicile Bruxelles-ului.

» Presedintele CE primeste binecuvantarea euroscepticilor
José Manuel Barroso a obtinut la inceputul saptamanii prima declaratie de sustinere de principiu, pentru realegerea sa la conducerea Comisiei Europene, cea a conservatorilor eurosceptici din Parlamentul European. Luni, Barroso s-a intalnit cu grupul "Conservatorilor si Reformistilor Europeni", format din 54 de membri din cei 736 ai Parlamentului European. Membrii grupului CRE nu s-au pronuntat oficial asupra candidaturii lui Barroso, insa liderul lor, britanicul Timothy Kirkhope, a sugerat ca Barroso a trecut testul cu succes si ca "merita sa fie reales".  La randul sau, José Barroso s-a limitat la a spune ca discutia a fost "foarte constructiva".

Retinerea candidatului unic la functia de presedinte al Comisiei se explica prin delicatetea pozitiei in care s-a aflat ca proeuropean convins. Sustinerea euroscepticilor este, din punct de vedere electoral, binevenita pentru Barroso, dar din punct de vedere politic nu este un avantaj. Inainte de discutiile cu grupurile parlamentare, Barroso a spus ca spera sa obtina cat mai multe voturi dintre partea proeuropenilor din Parlamentul European.

Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă