0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodParlamentul, afacere de familie: peste 50 de cupluri se afla pe statele...

Parlamentul, afacere de familie: peste 50 de cupluri se afla pe statele de plata ale celor doua camere

» Gratie avantajelor de care se bucura functionarii parlamentari, lucratul in Parlament a devenit o veritabila afacere de familie: peste 50 de cupluri pot fi gasite in schema de personal a Camerelor.

» Toata lumea vorbeste despre posturile pe care trebuie sa le desfiinteze ministerele si autoritatile locale, dar nimeni nu sufla o vorba despre Legislativ.

» Pana la inchiderea editiei, R.l. nu a obtinut un punct de vedere de la nici unul dintre presedintii Senatului si Camerei Deputatilor.

Cu mii de angajati si o structura tot mai stufoasa, cele doua Camere au un regim privilegiat si pentru ca au puterea sa-si voteze propriile bugete, de multe ori in directa contradictie cu restrictiile impuse de Guvern. Pe de alta parte, cum posturile de functionar parlamentar reprezinta un bun refugiu pentru cei care nu au mai prins functii de "ales", aceasta categorie s-a bucurat continuu de noi si noi avantaje. Veniturile de multe ori mai mari decat cele ale presedintelui si premierului, sporurile numeroase si conditiile avantajoase de pensionare atrag ca un magnet, astfel ca de multe ori criteriile de performanta sunt puse in umbra de gradul de rudenie.

La o privire sumara pe declaratiile de avere ale functionarilor parlamentari, doar la Camera Deputatilor pot fi depistate 39 de cupluri. Acestora li se adauga inca 13 la Senat, dar si cuplurile "mixte", in care unul dintre soti e angajatul Camerei, iar celalalt activeaza la Senat. Sau invers. Si aceasta, plecand de la premisa ca toti functionarii parlamentari si-au completat corect declaratiile de avere si fara a lua in considerare celelalte grade de rudenie: parinti-copii ori frate-sora.

Casatoria te duce la sefie?
Directia Decontari pentru deputati este condusa de Mariana Bucur. Sotul acesteia a lasat, de la 1 septembrie 2008, domeniul privat in favoarea statului. In declaratia de avere a doamnei director Bucur nu este trecuta si functia pe care o are sotul in Camera Deputatilor; doar veniturile: 89.799 lei pentru ea, pentru intreg anul 2008, si 7.957 lei pentru el, pentru cele patru luni de activitate bugetara prinse in 2008.
si directorul Directiei Administrative, Manole Araiman, o are aproape pe sotia sa, Paulina. Angajata la Directia Salarizare, aceasta a avansat in ultimii doi ani de la functia de referent la cea de consultant parlamentar. Veniturile incasate de familia Araiman sunt insa secret de stat. In ciuda prevederilor legii, ambii soti au preferat sa scrie "conform fisei fiscale".

Pana in martie 2009, si directorul Directiei Achizitii Publice, Drosu Tararache, a avut-o aproape pe sotia sa. Florica Tararache a lucrat ca expert parlamentar la Serviciul Audit, iar in 2008 cei doi soti au incasat de la Parlament circa 140.000 lei. La randul sau, sefa Directiei Procedura legislativa, sinteze si evaluari, Laura Nicoleta Rites, il are drept coleg, din octombrie 2008, chiar pe sotul sau, Ionut Irinel Rites. Acesta conduce Biroul pentru protectia informatiilor clasificate. Sotii Rites au castigat in 2008 circa 108.000 lei.
Interesanta este si situatia sotilor Helstern. Pana in iunie, amandoi au lucrat la Grupul parlamentar al PSD, dupa care el, Francisc Adrian Helstern, a fost avansat director al Directiei Studii si documentare legislativa. Ea, Nicoleta Ionela Helstern, a ramas expert parlamentar in folosul social-democratilor.

si la nivelul sefilor de servicii intalnim multe cazuri similare. Familia Moroeanu, de pilda. El, Tiberiu Anatolie Moroeanu, este sef peste Serviciul control administrativ, iar ea, Elena Moroeanu, este consilier parlamentar la cabinetul liberalului Bogdan Olteanu, alaturi de care a lucrat si cand acesta conducea Camera Deputatilor. Cei doi soti au castigat in 2008 circa 111.000 lei.
Sotii Atodiresei lucreaza si ei impreuna: Ioan Atodiresei este seful Serviciului salarizare administratie centrala, iar Silvia Atodiresei este referent la Directia Resurse umane. Colegi sunt si sotii Costin (el – sef al Serviciului energetic, ea – consultant parlamentar la Serviciul pentru gestionarea bazelor de date legislative), si sotii Mirea (ea – sefa a Serviciului dispecerat tehnic si audit energetic, el – expert parlamentar).

Impreuna in viata particulara si profesionala sunt si Rodica Ungureanu si Matei Dan. Ea este sefa Serviciului protocol, el conduce Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Cei doi nu au acelasi nume, dar impart aceleasi bunuri, iar in 2008 au castigat 111.000 lei.
La randul sau, Daniela Stanescu a avansat, in mai putin de un an, de la statutul de referent la cel de director-consilier parlamentar la Grupul PDL din Camera, in vreme ce sotul sau, Decebal Petru Stanescu, lucreaza ca expert parlamentar la Comisia pentru munca si protectie sociala.

Sotul da indicatii, sotia executa
Nici functionarii parlamentari de la Senat nu s-au lasat mai prejos fata de colegii de la Camera. Cel mai interesant este cazul sotilor Slivinschi. El, serban Slivinschi, este seful Serviciului dezvoltare aplicatii si baze de date, iar ea, Angela Slivinschi, este expert parlamentar in acelasi serviciu. Interesant este si faptul ca sotia castiga mai mult decat sotul, chiar daca el este sef. Impreuna, cei doi au castigat, in 2008, 97.725 lei. In aceleasi directii lucreaza si sotii Zosim, Maria Cristina si Vasile (Directia Birouri senatoriale – expert parlamentar si, respectiv, referent), si sotii Stanica, Ioana si stefan (Directia Buget, financiar si contabilitate – ambii, referenti).
si la Senat intalnim familii de sefi. De pilda, Ionel si Gabriela Sanda Dragomir. El este seful Biroului baze de date si aplicatii economice, iar ea conduce Serviciul baze de date si aplicatii legislative. Impreuna, au incasat de la Senat, anul trecut, circa 107.000 lei.

» Puzderie de directori
O idee despre cat de stufoasa este structura Camerei Deputatilor ne putem face doar numarand directorii, sefii si sefuletii acestei institutii: patru directori generali, 26 de directori, doi directori adjuncti, 67 sefi de servicii, 13 sefi de cabinet, trei sefi de departament, noua sefi de birou si cinci sefi de sectii. Toti acestia sunt pe langa secretarul general al Camerei si cei doi adjuncti ai sai.
La Senat, structura de conducere este ceva mai "supla": 13 directori, doi sefi de departament, 10 sefi de serviciu, noua directori de cabinet, 28 sefi de cabinet si noua sefi de birou. Rezulta, pe ansamblul celor doua Camere, 45 de directori, 77 sefi de servicii, 41 sefi de cabinet si 18 sefi de birou.

» 85 milioane de euro, bugetul celor doua Camere
Chiar si in urma rectificarii din aprilie, Camera Deputatilor si Senatul au ramas cu bugete considerabile. E drept insa ca senatorii au fost mai afectati de austeritatea bugetara decat colegii deputati.
Guvernul i-a taiat Camerei 36 milioane de lei, astfel ca deputatilor le-a ramas pentru 2009 suma de 255,813 milioane lei. Adica, aproape 61 milioane de euro. Grosul sumei (168,292 milioane lei) este destinat cheltuielilor de personal. Pentru a compensa reducerea operata de Guvern, secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, transmitea Biroului Permanent ca se va renunta, printre altele, la cumpararea a opt autovehicule pentru transport persoane, a masinii de tuns iarba si a masinilor de raschetat si slefuit.
La randul lor, senatorii au ramas in urma rectificarii bugetare cu 98,701 milioane lei, adica circa 23,5 milioane euro. Ceea ce i-a determinat pe chestorii Senatului sa se planga public ca nu vor ajunge bani pentru a fi platite salariile si ca din trimestrul al IV-lea Camera Superioara si-ar putea inchide portile.

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă