2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFood"Marin Ceausescu nu s-a sinucis"

„Marin Ceausescu nu s-a sinucis”

Un membru al echipei internationale care a cautat in 1990 presupusele conturi secrete ale dictatorilor sustine ca Marin Ceausescu, fratele fostului lider comunist, nu s-a sinucis, asa cum se credea pana acum. Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, acest dosar, considerat clasat, ia o turnura cu totul noua si scoate la iveala dubii serioase, care pun sub semnul intrebarii verdictul de sinucidere prin spanzurare, dat de anchetatorii austrieci.

Fost sef al Agentiei Economice a Romaniei de la Viena, Marin Ceausescu a fost gasit fara suflare in ziua de 28 decembrie 1989, investigatiile austriecilor incheindu-se cu un singur verdict: sinucidere. Marin era unul dintre demnitarii fostului regim care controlau spionajul tarii noastre in Europa de Vest. Data fiind relatia sa de rudenie cu dictatorul, dar si gratie pozitiei pe care a ocupat-o la Viena timp de 16 ani, informatiile pe care le detinea Marin Ceausescu referitoare la situatia presupuselor conturi secrete ale cuplului dictatorial s-ar fi putut dovedi cruciale.

Romania libera prezinta astazi in premiera concluziile avocatei americano-elvetiene Suzanne Wolfe Martin privind moartea lui Marin Ceausescu. In timpul misiunii incredintate de cabinetul Petre Roman, experta s-a interesat la Viena de imprejurarile in care Ceausescu si-a pierdut viata. Ea sustine ca a vazut fotografii ale cadavrului si ca acesta nu prezenta semnele tipice ale unei morti prin spanzurare. Concluzia sa este fara echivoc: Marin Ceausescu nu s-a sinucis, iar politia din Viena a acoperit acest caz.
In episodul de maine, Dezbaterile Romaniei libere vor prezenta ultimele ore din viata lui Marin Ceausescu, dar si controversele care planeaza in jurul modului in care a decurs examinarea cadavrului acestuia.

Controversele care planeaza de aproape doua decenii asupra eforturilor Romaniei de a elucida problema presupuselor conturi secrete ale familiei Ceausescu se rasfrang si asupra unor personaje-cheie din aceasta ecuatie. Moartea suspecta a lui Marin Ceausescu, la numai trei zile de la executia fratelui sau, marcheaza un punct culminant in evolutia dosarului "Conturile". Pe 28 decembrie 1989, acesta a fost gasit fara suflare de personalul ambasadei, dupa ce aparent s-ar fi spanzurat de o grinda. Marin Ceausescu era unul dintre nomenclaturistii care controlau spionajul Romaniei comuniste in Europa de Vest, iar informatiile pe care le detinea cu privire la situatia presupuselor conturi secrete ale cuplului dictatorial s-ar fi putut dovedi cruciale. Tocmai de aceea, decesul subit a ingreunat si mai mult operatiunea demarata in primele saptamani ale anului 1990.

 

La Bucuresti si la Viena, disparitia fostului sef al Agentiei Economice din capitala Austriei a fost clasata drept sinucidere. Dar controversa asupra mortii lui Marin Ceausescu ramane de actualitate. La 20 de ani de la acel moment, unul dintre expertii straini care au cautat in 1990 conturile Ceausestilor considera ca raportul intocmit de anchetatorii austrieci ar fi fost, de fapt, o musamalizare. Numele sau este Suzanne Wolfe Martin, o avocata americano-elvetiana cooptata in echipa de investigatori straini pe care Cabinetul Roman i-a angajat pe parcursul anului 1990 sa identifice eventualele conturi pe care Nicolae si Elena Ceausescu le-ar fi detinut la banci din afara tarii.

Imaginile edificatoare
"Marin Ceausescu nu s-a sinucis. Am vazut fotografii cu el mort si am mai mult decat banuieli ca ar fi fost sinucidere", declara, in premiera, Suzanne Wolfe Martin. Specializata in litigii comerciale, avocata americano-elvetiana isi petrece astazi majoritatea timpului la biroul sau din Geneva, dar si la cel al casei de avocatura Mares Partners din Praga. In 1990, cautarea conturilor a orientat-o si spre Viena, unde a stat de vorba cu oficialii politiei si ai procuraturii austriece implicati in anchetarea mortii lui Marin Ceausescu. A intrigat-o atunci faptul ca dosarul intocmit de politie si procuratura la Viena nu era accesibil nici macar procurorilor de la Bucuresti. Ea insasi a reusit sa vada doar fotografiile facute la locul sinuciderii, iar un anchetator i-a comunicat concluziile trase in acest caz.

 

Contactata de R.l., Suzanne Wolfe Martin puncteaza mai multe neconcordante care nu si-au gasit pana acum o lamurire oficiala: "S-a conchis ca a fost suicid prin spanzurare, iar decesul ar fi survenit din cauza fracturarii gatului. Ei bine, ca sa mori din asa ceva trupul trebuie sa cada de la o distanta cel putin egala cu lungimea acestuia. Insa corpul lui Marin Ceausescu atarnase la o inaltime de doar un picior (aproximativ 0,3 metri – n.r.) de la nivelul solului". Desi nu a reusit sa obtina si copii ale fotografiilor facute cadavrului, Suzanne Wolfe Martin a retinut inadvertentele tradate de acele imagini. "Mai este ceva: nodul funiei cu care s-ar fi spanzurat era exact la mijloc, in spatele gatului. Dar pentru un gat rupt, nodul ar fi trebuit sa apara in partea opusa. Nu era nici macar albastru la fata (semnul lipsei de oxigen – n.r.). Nu trebuie sa fii un geniu ca sa tragi concluzia ca nu a fost o sinucidere", completeaza avocata.

"Austriecii au acoperit cazul"
Cum in timpul deplasarii la Viena nu a reusit sa obtina copii dupa documentele prezentate de austrieci, Martin a apelat atunci la serviciile unui expert neoficial: "Unul dintre fiii mei este medic de urgenta in Statele Unite ale Americii. L-am sunat imediat, i-am povestit ce am vazut si mi-a spus ca nu poate fi vorba despre o sinucidere. Ulterior, le-am sugerat autoritatilor romane deshumarea cadavrului, ocazie cu care s-ar fi putut descoperi imediat ca nu a fost o sinucidere". Din pacate, Bucurestiul nu a dat curs acestui indemn.
Experienta avuta la Viena de fostul expert angajat de Guvernul roman in cautarea conturilor secrete ale familiei Ceausescu a inclus si vizitarea biroului de lucru al lui Marin Ceausescu. La acel moment, adica la cateva luni de la moartea inaltului demnitar comunist, incaperea nu mai putea prezenta relevanta pentru investigatii menite sa stabileasca imprejurarile exacte ale mortii acestuia. "Tot ce am gasit in biroul sau au fost cateva carti de vizita. Era absolut curat inauntru. Insa de ce a dorit politia austriaca sa acopere acel caz? Habar nu am. Cred ca e interesant de stiut ca nu exista nici un dubiu asupra falsei naturi a sinuciderii."


Fratele-cheie al dictatorului

In ultimii 16 ani ai vietii sale (din 1973 pana in 1989), Marin Ceausescu a condus Agentia Economica a Romaniei de la Viena, de unde coordona operatiuni de comert exterior ale regimului ceausist. La acel moment, Viena era un fief al spionajului pentru statele din fostul bloc comunist. Insusi Marin Ceausescu si Agentia pe care o coordona erau considerati de autoritatile austriece ca avand legaturi puternice cu aceasta sfera. In calitate de frate al dictatorului, dar si prin prisma pozitiilor oficiale pe care le-a ocupat, Marin Ceausescu a fost vazut drept personaj-cheie
in elucidarea misterului care planeaza in jurul presupuselor conturi pe care dictatorii le-ar fi detinut in bancile din afara Romaniei. Moartea sa subita din data de 28 decembrie 1989 a amplificat suspiciunile. Acestea au fost reflectate la acea vreme chiar si in presa americana, care arata ca Marin Ceausescu ar fi fost implicat mult timp in transferarea a milioane de dolari in conturi care ar fi apartinut
fratelui sau mult mai titrat.

Franz Loschnak "Am vorbit, atunci, de o suspiciune generalizata"
Oficial, ancheta facuta de autoritatile austriece in jurul mortii lui Marin Ceausescu – fratele dictatorului si, totdata, sef al Agentiei Economice a Romaniei – a conchis ca aceasta a fost cauzata de sinucidere. Totusi, oficialii de la Viena aveau inca de atunci informatii ca afacerea s-ar fi jucat pe terenul serviciilor secrete. Pe 1 ianuarie 1990, "New York Times" semnala acest lucru citand spusele ministrului de Interne al Austriei de la acea data, Franz Loschnak: "Orice delegat pe comert exterior in Europa de Vest a avut un rol semnificativ in sistemul luat ca intreg.

Cand cineva detinea un asemenea rol, activitatile informative faceau intotdeauna parte din el, ceea ce pare sa se fi intamplat si in cazul sau (al lui Marin Ceausescu – n.r.)". Dupa 19 ani de la acele declaratii, Franz Loschnak a renuntat demult la politica, pentru a intra in zona lobby-ului economic. Presedinte al Consiliului Austria-China pentru Promovarea Comertului International, fostul ministru de Interne confirma, intr-un interviu acordat Romaniei libere, ca austriecii suspectau de spionaj Agentia condusa de Marin Ceausescu, dar evita sa intre in detalii legate de modul in care au decurs cercetarile asupra mortii inaltului oficial comunist.

» Romania libera: Moartea lui Marin Ceausescu a fost considerata o sinucidere, insa sunt exprimate in continuare dubii ca ar fi fost asa. Cat de solide vi se par aceste indoieli?
Franz Loschnak: Mai intai, vreau sa va comunic ca imi este imposbil sa descriu in detaliu intamplari de acum 20 de ani. Pot doar sa repet ca moartea lui Marin Ceausescu a fost considerata sinucidere din partea autoritatilor publice. Nu stiu daca au existat dubii referitoare la verosimilitatea acestei versiuni.

» R.l.: Cum ati cooperat la vremea respectiva cu autoritatile romane?
F.L.: Nu stiu daca a existat o cooperare cu oficialii romani.

» R.l.: A fost Marin Ceausescu vreo clipa privit drept spion strain pe teritoriul Austriei in timpul mandatului sau in fruntea Agentiei Comerciale a Romaniei de la Viena?
F.L.: Pe atunci am vorbit de o suspiciune generalizata fata de angajatii Agentiei Comerciale. Nu stiam daca Marin Ceausescu se afla sub observatie, si, desigur, nu stiu nici acum.

» R.l.: Ce fel de informatii avea ministerul pe care il conduceati despre compania Crescent Comercial and Maritime?
F.L.: Nu imi amintesc sa fi avut cunostinte despre acea societate.

De ce a dorit politia austriaca sa acopere acel caz? Habar nu am. Cred ca e interesant de stiut ca nu exista nici un dubiu asupra falsei naturi a sinuciderii." Suzanne Wolfe Martin

Pot doar sa repet ca moartea lui Marin Ceausescu a fost considerata sinucidere din partea autoritatilor publice. Nu stiu daca au existat dubii referitoare la verosimilitatea acestei versiuni." Franz Loschnak

Cele mai citite

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă