-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSportBasarabia, pamant electoral romanesc

Basarabia, pamant electoral romanesc

Pentru prima data dupa 1989, Republica Moldova devine teatrul unei batalii electorale pentru ocuparea unui post de deputat in Parlamentul Romaniei.

Cele trei mari partide (PSD, PD-L, PNL) si-au desemnat candidatii pentru colegiul 3 din strainatate pentru Camera Deputatilor,  care cuprinde Europa de Est si Asia, insa cei mai multi cetateni romani din aceste zone sunt concentrati in Basarabia. In asemenea conditii, partidele si-au concentrat atentia spre tara vecina, mai toti candidatii provenind de aici. Astfel, din partea PD-L candideaza Eugen Tomac, consilier al presedintelui Traian Basescu pe problemele romanilor din diaspora, PSD l-a desemnat pe Tudor Pantaru, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, iar PNL – pe scriitorul Nicolae Dabija. Cele mai mari sanse le are, dupa toate probabilitatile, consilierul lui Basescu, tinand cont si de faptul ca acesta este originar din tinuturile Basarabiei de Sud (acum aflate in componenta Ucrainei) si are sprijinul primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, iar cei mai multi moldoveni cu cetatenie romana care pot vota sunt concentrati in capitala Republicii Moldova. 

 

Eugen Tomac este cunoscator al realitatilor moldovene (provenind din aceasta zona),  dar a studiat in Romania de la varsta de 17 ani, unde a facut facultatea de istorie (fiind acum doctorand in istorie) si a fost implicat in foarte multe proiecte referitoare la romanii din strainatate. El a fost si presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni. Tot din partea PD-L, dar pentru Senat, colegiul 2, care cuprinde statele americane si tarile Europei de Est si Asia, candideaza Viorel Badea, fost secretar de stat pe problemele romanilor din strainatate, in guvernele Radu Vasile si Mugur Isarescu. Candidatul PSD pentru colegiul 2, Camera Deputatilor, este  Tudor Pantaru,  fost ambasador al Republicii Moldova la ONU. Acum Pantaru este judecator la Chisinau.  Liberalii l-au ales pe Nicolae Dabija, redactor-sef al saptamanalului "Literatura si arta" din Chisinau. Acesta a devenit un militant a romanismului dupa ce in perioada sovietica a ocupat functii importante in Partidul Comunist.

 

Liberalii, care au promovat lupta anticomunista si Legea lustratiei,  nu au tinut cont de trecutul de nomenclaturist sovietic al lui Dabija: intre 1972-1985 acesta a fost secretar al Uniunii Comsolistilor din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, membru al CC al Comsomolului din Moldova, iar in 1989 a fost ales deputat in Sovietul Suprem al URSS. Numarul alegatorilor din Republica Moldova cu drept de vot in Romania (cei care au cetatenie romana) se ridica la 100.000, cei mai multi concentrati la Chisinau, insa multi plecati din tara.

De asemenea, au drept de vot pentru colegiul 2, Camera Deputatilor, potrivit rezultatelor la alegerile europarlamentare de anul trecut, 40 de cetateni romani din Albania, 150 din Australia, 32 din Azerbaijan, 10 din Belarus, 52 din Bosnia Hertegovina, 10 din Bulgaria, 100 din China, 15 din Coreea de Sud, 150 din Croatia, 45 din India,  20 din Georgia, 16 din Indonezia, 25 din Kazahstan, 50 din Macedonia, 25 din Malaiezia, 15 din Muntenegru, 14 din Pakistan, peste 200 din Rusia, 100 din Serbia, peste 200 din Turcia, peste 100 din Ucraina, 20 din Vietnam.

Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă