2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCNSAS cere lista absolventilor scolii de la Bran

CNSAS cere lista absolventilor scolii de la Bran

Consiliul National al studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-a autosesizat in urma dezvalurilor publicate de "Romania libera" in articolul "Magistratii-securisti, scoliti la Bran". Presedintele Ladislau Csendes ne-a anuntat ca CNSAS a cerut ieri de la Serviciul Roman de Informatii si de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative numele procurorilor si judecatorilor care au fost perfectionati la scolile Securitatii. Consiliul Superior al Magistraturii insa nu a reactionat atat de prompt. Lidia Barbulescu, presedintele CSM, ne-a declarat ca se va analiza intr-o viitoare sedinta a plenului consiliului "oportunitatea" de a se solicita aceste nume de la SRI.
"Romania libera" continua publicarea interviului realizat cu ex-procurorul Alexandru Pantea, instruit la scoala de Bran sa fabrice probe, sa santajeze, sa aresteze, sa admita tortura si exterminarea la ordinele Securitatii si ale PCR. In episodul de astazi, Alexandru Pantea da nume de fosti colegi absolventi ai scoli de la Bran, dintre care unii au fost promovati si dupa 1989. De asemenea, Pantea relateaza despre camera de iradiere, unde erau "tratati" oponentii regimului comunist; da nume de ofiteri de Securitate, precum si un nume de arestat politic torturat, adus la ancheta cu un ochi zdrobit.
In prezent, la scoala de la Bran sunt pregatiti doar ofiterii SRI, sustine purtatorul de cuvant al acestei institutii, Marius Bercaru.

 

Dupa terminarea cursurilor scolii de la Bran, magistratii depuneau juramantul pentru pastrarea secretului "profesional" si intrau in sistemul ofiterilor acoperiti ai Securitatii. Apoi, erau imprastiati in diferite colturi ale tarii, fiind de obicei numiti sefi de procuratura locala sau de tribunal. Li se repartizau ofiteri de legatura de la Comandamentul Securitatii Statului, prin care primeau ordine si prin care transmiteau informatii ce ajungeau inclusiv la Nicolae Ceausescu. Oficial, nu s-a recunoscut imprastierea acestor magistrati in sistemul justitiei. Dupa 1989, ei au ramas in sistem, sustine avocatul Pantea, multi dintre ei fiind avansati.
In primul episod, publicat ieri, ex-procurorul Pantea a relatat despre modul in care a ajuns la scoala de la Bran, despre profesorii pe care i-a avut si metodele de anchetare predate acolo. Am primit de la cititorii nostri numele unora dintre procurorii si ofiterii de Securitate care apar in fotografia publicata de "Romania libera", precum si informatii despre alti procurori care au urmat scoala de la Bran.
In episodul de astazi, Pantea da nume de fosti colegi absolventi ai cursurilor de la Bran si nominalizeaza procuraturile unde au fost promovati unii dintre acestia chiar si dupa 1989. De asemenea, Pantea relateaza despre camera de iradiere, unde erau inchisi cei ce protestau impotriva regimului; da un exemplu de arestat politic torturat, precum si nume de ofiteri de Securitate de la care a primit ordine.
Nu am reusit sa luam legatura cu cei nominalizati de Alexandru Pantea, dar ii invitam sa-si prezinte propriile puncte de vedere, pentru a fi publicate.

» Ce colegi procurori au facut aceasta scoala de pregatire de la Bran?
Eu stiu cativa procurori care au facut pregatirea speciala de la Bran pentru ca eram seful grupei mele, iar cu unii am fost coleg de facultate. Dar, imediat ce am ajuns la Bran, am fost instruiti sa nu ne spunem unul altuia numele si am depus juramant sa pastram secretul pregatirii noastre. Pot sa va spun ca toti absolventii de la Bran au obtinut posturi de sefi, ca asta era rostul pregatirii. Eu am fost numit sef la Urmarirea Penala de la Procuratura din Alexandria, fostul meu coleg de facultate Emil Costea a fost numit si el sef de procuratura militara, iar in decembrie 1989 a fugit din tara. Dintre cei pe care eu ii stiu au mai facut scoala de la Bran procurorul Hristache Popovici, numit sef la Braila, Crietu, numit sef la Pitesti, si Mircea Breban, numit sef la Procuratura Salaj. Dupa 1989, au ajuns sefi importanti in Procuratura cei mai obedienti procurori ai Securitatii si ai PCR.

» Ca de exemplu?

La Teleorman a ajuns procuror-sef Tironeac, fost activist PCR cu sarcini pe justitie. Daca nu executai ordinele Securitatii, primul care te lua la rost era activistul PCR pe Justitie, cum era acest Tironeac. Un alt procuror securist, Radu Bodea, a fost promovat sef dupa 1989 la Oradea. Acest Bodea era fratele ofiterului de contrainformatii militare de la Cluj, suspectat ca a tras in demonstranti in decembrie 1989. Cel mai mare, dintre cei pe care ii stiam eu, a ajuns Mihai Branda, ofiterul meu de legatura, de la care eu primeam ordinele Securitatii. Branda a fost numit seful Corpului de control al serviciului secret al Ministerului de Interne. Dupa decembrie 1989, Branda mi-a spus sa stau linistit ca tot noi suntem la conducerea tarii. Toti procurorii scoliti de Securitate primeam cate un ofiter de legatura prin care ni se transmiteau ordinele Securitatii. Eu i-am avut ca ofiteri de legatura pe Chetea si pe Branda, cum v-am spus.

» Ce misiuni ati primit ca procuror scolit la Bran?

Am fost, intr-o prima faza, folosit si pentru cazuri mai complexe la Constanta, unde, vara, arestam si 100 de persoane pe zi. Furturi, contrabanda, detinere de valuta, relatii cu straini, violuri, crime, astea erau. Eu nu am avut probleme pana in 1975, cand am primit ordin de la procurorul-sef al judetului Teleorman, Toma Radu, sa musamalizez un dosar in care era implicata o ruda a unui activist PCR. Eu am refuzat, el mi-a luat dosarul si mi-a inlocuit probele cu falsuri. Eu l-am reclamat la Procuratura Generala. Cazul meu a fost judecat in "Sfatul Tarii", care era organul suprem al Justitiei, cum este acum CSM-ul, si am castigat, dar mi s-a sugerat sa-mi cer transferul pentru a evita razbunarea PCR-ului local. Asa am ajuns sef la Urmariri Penale in judetul Salaj, unde am avut, de asemenea, cazuri complexe.

» Dati-ne un exemplu de arestat politic.

Am avut un astfel de caz la simleul Silvaniei, il chema Horvat, ca pe unul dintre profesorii mei de la Bran. A fost adus la ancheta cu un ochi scos prin tortura de capitanul de Militie Stanca, tatal actualului sef al PD Salaj, care, in paranteza fie spus, a fost, la randu-i, si el maior de Securitate si apoi la SRI. Dupa 1989, a fost dat afara pentru ca refuzat sa depuna noul juramant pe noua Constitutie a Romaniei pe motiv ca el a depus juramantul in fata comandantului suprem Nicolae Ceausescu. Revenind, am primit ordin de la Securitate, prin capitanul Chetea, celalalt ofiter al meu de legatura, sa nu ma sesizez ca acel detinut politic a fost torturat si nu m-am sesizat. La Revolutie, acest Chetea era ofiter al Statului Major al Contrainformatiilor Militare, care era in cadrul MApN, dar erau de fapt ofiterii Securitatii. si a ramas in functii si dupa 1989.

»Ati primit ordin sa acoperiti exterminarea unor disidenti?

Eu personal nu am fost implicat in asa ceva. stiu ca Securitatea avea o unitate speciala, unitatea "K", care se ocupa de exterminari. Parola pentru camera de radiatii era "Radu". Ordinele de iradiere le dadeau ofiterii de Securitate ca Branda si mai stiu si de colonelul de Securitate Poiana, tatal procurorului Poiana, care dadea si el astfel de avize. Camera aia a fost vazuta si de fostul meu coleg de la Bran, Emil Costea, fost procuror militar, care apare in fotografia grupului nostru. In unele cazuri, maiorul de Securitate Branda Mihai imi spunea razand ca "lasa-l pe ala, ca il trimitem la «Radu»", adica la camera cu radiatii. Branda avea si numele conspirativ "Barbu", cu care apare si in documentele pe care le are CNSAS. Ar trebui identificat si intrebat acest Branda, ca el stia sigur de exterminari. Branda a colaborat direct cu colonelul Ilie Merce, care a fost si pe la PRM si care inainte de 1989 s-a ocupat si de exterminarea disidentilor din strainatate in programul Securitatii "Mielita".
»Unde era camera "Radu"?
Vizavi de sediul Securitatii Municipiului Bucuresti, in blocul lipit de cladire din care face parte si Hotelul Bulevard. Era o camera speciala, izolata cu pereti de plumb.

» Ne puteti da un nume de detinut iradiat?
Eu personal nu am participat la asemenea anchete, dar trebuie intrebat acest Branda, alias Barbu, care se ocupa de executarea unor astfel de misiuni. Din ce stiu eu, ordine de iradiere au dat acest Branda si colo 0nelul de Securitate Poiana, cum v-am mai spus.

» Cu ce alti ofiteri de Securitate ati mai colaborat?

La Oradea, am fost in colaborare cu colonelul Biris, seful contrainformatiilor pe zonele Bihor-Baia Mare-Satu Mare. Sarcina mea era informativa. Eu ii urmaream pe procurorii militari, majoritatea betivi notorii, si supravegheam coruptia din randurile activistilor PCR, dar si cine il critica pe Nicolae Ceausescu si cine divulga secrete militare. In zona erau depozite militare secrete de stat.

» Ne dati un exemplu de scurgeri de informatii descoperite de dumneavoastra?
De exemplu, procurorul-sef militar Balica era betiv si a dat informatii despre depozitul de munitie de la Stana de Vale si dintr-o alta locatie, care si acum e secreta. Informatiile mele, prin ofiterul de legatura Mihai Branda, au ajuns si la Ceausescu.

» Procurorul militar Balica a fost arestat?

Nu, a fost doar mustrat. Avea pile.


» Camera "Radu"

Reporterii "Romaniei libere" au identificat imobilul in care, potrivit dezvaluirilor lui Pantea, se afla camera de iradiat "Radu". Pana in 1989, partea de imobil unde se presupune ca exista acea camera apartinea Cooperativei "Fotograful". In afara de studioul foto de la vedere, mai existau un gang si o camera, care pe atunci figura in administrarea Hotelului Bulevard, desi cladirile erau separate (de un zid). Dupa decembrie 1989, gangul a fost zidit de catre cei care administrau Hotelul Bulevard, iar camera a fost daramata si apoi s-a construit o alta camera in care acum se afla amplasate contoarele de gaze ale aceluiasi Hotel Bulevard, sustine administratorul imobilului, Maria savloschi.

» CSM: "Vom analiza… oportunitatea"
Consiliul Superior al Magistraturii, singura institutie care ii promoveaza pe magistrati in functii de conducere, inca nu este hotarat sa ceara de la SRI numele procurorilor si judecatorilor care au fost instruiti la scolile Securitatii si care sunt si acum in posturile-cheie ale justitiei. Doamna Lidia Barbulescu, presedintele CSM, ne-a declarat: "Vom analiza in plenul CSM oportunitatea de a solicita de la SRI numele tuturor procurorilor si judecatorilor care au fost perfectionati la scolile Securitatii."
Legea 303 din 2004 privind statutul magistratile interzice judecatorilor si procurorilor sa fie "lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete", dar nu exista nici o interdictie expresa pentru fostii procurori si judecatori instruiti de Securitate.
In schimb, Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-a autosesizat imediat. Ladislau Csendes, presedintele CNSAS, ne-a anuntat ca, "in urma dezvaluirilor din «Romania libera», plenul Consiliului National al Studierii Arhivelor Securitatii a hotarat sa ceara de la SRI si de la MIRA (Ministerul de Internelor si Reformei Administrative – n.red.) toate documentele referitoare la procurorii si judecatorii care au urmat scolile de perfectionare ale Securitatii."

» Astazi, la Bran sunt instruiti doar ofiteri SRI
scoala de la Bran a ramas in zestrea Serviciului Roman de Informatii si a continuat sa pregateasca ofiteri acoperiti. Potrivit purtatorului de cuvant al SRI, Marius Bercaru, "in prezent, la scoala de la Bran sunt perfectionati doar ofiterii SRI".
scoala nu poate fi fotografiata deoarece are regim de unitate militara. Poate fi vazuta insa de oricine viziteaza Branul. Sediul este chiar pe strada principala, situat la iesirea din Bran, pe partea stanga a drumului national inspre Brasov. Arata ca un liceu (fara poarta, gen cazemata), care are in aceeasi curte mai multe cladiri: imobilul in care se tin cursuri, un internat, o cantina, o sala de sport si un poligon.
Pana in 1989, Departamentul Securitatii Statului avea trei scoli importante pentru pregatirea ofiterilor acoperiti. La Bran (judetul Brasov) si la Ganeasa (judetul Ilfov) erau pregatiti ofiterii acoperiti pentru Securitatea interna, iar la Branesti (judetul Ilfov), pentru Securitatea externa. La Branesti au fost antrenati, intre altii, si teroristii de pe filiera Yasser Arafat (OEP) si Carlos sacalul, sustine Pantea. scoala de la Branesti a ramas la SIE (Serviciul de Informatii Externe).

Cele mai citite

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...
Ultima oră
Pe aceeași temă