11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodNoi acuzatii de malpraxis la Maternitatea Giulesti

Noi acuzatii de malpraxis la Maternitatea Giulesti

» Alina Ilie o acuza pe sefa sectiei de Fertilizare in Vitro de o interventie chirurgicala gresita, care i-a afectat sanatatea si a determinat ca toate cele trei incercari ulterioare de fertilizare in vitro sa esueze.

» In replica, medicul Laura Dracea sustine ca a realizat o interventie mult mai complicata, dar ca pacienta nu a ramas gravida pentru ca sansele sunt mici in astfel de cazuri.

» Tratarea afectiunii de care sufera Alina Ilie este una controversata la nivel international, dar medicii straini recomanda mai degraba o altfel de interventie decat cea facuta de doctorul de la Giulesti.

Dupa cazul Nataliei Ionescu, gravida care a murit la Maternitatea Giulesti, unitatea medicala este acum in pragul unei noi acuzatii de malpraxis, de data aceasta fara victime. Alina Ilie, o profesoara in varsta de 28 de ani, o acuza pe sefa Sectiei de Fertilizare in Vitro (FIV) de incompetenta.
"In aproape doi ani am cheltuit circa 12.800 de euro pentru a ramane insarcinata prin metoda FIV. Din cauza interventiei gresite a doctoritei Laura Dracea, eu nu am ramas insarcinata, dar m-am ales cu 30 kilograme in plus, cu pilozitate excesiva si chisturi la sani", sustine Alina. Concret, profesoara a fost diagnosticata cu hidrosalpinx bilateral recidivat, care inseamna infundarea trompelor cu un lichid. Pacienta sustine ca a stiut de la medicul ei ca urmeaza sa-i fie desfundate si legate trompele, pentru a fi pregatita astfel pentru feritilizarea in vitro, fara ca lichidul presupus a fi toxic sa afecteze embrionul. Doctorul Dracea nu a realizat legarea trompelor, ci a intervenit printr-o operatie mai complexa de refacere a unei trompe. "Eu am facut mai mult decat legarea trompelor, care dura doua minute. sansele prin FIV sunt insa destul de mici pentru ca pacienta sa ramana insarcinata, dar doamna Alina Ilie nu a inteles foarte bine. Nu stiu ce vrea de la mine", sustine Laura Dracea, sustinuta si de directorul Maternitatii Giulesti, Bogdan Marinescu.
Pacienta spune ca in literatura de specialitate este subliniat faptul ca sansele sunt infime daca viitoarea mama sufera de hidrosalpinx bilateral, iar trompele nu sunt legate. "In final, doamna doctor mi-a luat bani atat pentru Maternitatea Giulesti, cat si pentru cabinetul ei particular, fara insa ca mie sa-mi faca un bine. De aceea am sa fac plangere la Colegiul Medicilor si am sa o dau in judecata", ne-a declarat profesoara Ilie, care doreste recuperarea sumei platite fara nici un efect.

"Mi-a luat banii degeaba"

Alina Ilie este decisa sa o actioneze in judecata pe Laura Dracea, seful Sectiei de Fertilizare in Vitro de la Maternitatea Giulesti, si sa depuna plangere la Colegiul Medicilor. "Nu mi se pare normal sa mi se faca alta interventie decat cea despre care am fost informata si sa platesc foarte multi bani fara ca operatia sa aiba efect. Din contra, m-am ingrasat 30 kilograme, am pilozitate excesiva si chisturi la sani care apar si dispar", sustine tanara profesoara de matematica.
Inainte de a ajunge in instanta si la Colegiul Medicilor, Alina Ilie ne-a contactat la redactie si ne-a relatat povestea ei, considerand ca acest caz se incadreaza in Campania "Maternitatile Groazei", initiata de "Romania libera" in noiembrie 2007. "M-am casatorit in 2002, iar in 2003 ne-am hotarat sa avem un copil. Deoarece minunea nu se intampla, am luat legatura cu un medic ginecolog de la Filantropia si am inceput un tratament hormonal "usor", timp de trei luni. Rezultatul nu a fost cel sperat, asa ca am inceput analizele, si ale mele, si ale sotului. Toate erau perfecte. In martie 2005, medicul m-a sfatuit sa fac o interventie chirurgicala, pentru a vedea ce se intampla. Am facut acea laparoscopie, initial inceputa ca o interventie de diagnostic, dar, intraoperator, medical a observat ca trompele erau obturate si a intervenit pentru "curatarea" lor (neosalpingostomie bilaterala). Am urmat trei luni alte tratamente, dar concluzia a fost catastrofala: trompele mele erau obturate din nou! Dl doctor m-a sfatuit sa merg la Giulesti, pentru ca singura mea sansa de a avea copii este fertilizarea in vitro.

Am ajuns prin mai 2006 la dna doctor Laura Dracea, aflasem de pe internet ca este tanara, draguta, amabila si ca este sefa sectiei de Reproducere Umana Asistata. Mi s-au recomandat analize si mi s-a spus sa revin in septembrie pentru o noua laparoscopie, ca sa legam trompele. Nu am inteles in momentul respectiv relevanta acestei proceduri, dar "medicul stie mai bine". Pe 22 septembrie 2006 am fost operata; la reanimare dna doctor m-a informat ca la trompa dreapta nu a putut face nimic, pe stanga a practicat neosalpingostomie si mi-a curatat un chist de pe ovarul drept. Nimic de legat sau scos trompe! Am stabilit sa incepem in vitro luna urmatoare. si a inceput nebunia: ecografii, tratamente si trei fertilizari in vitro, toate fara nici un rezultat. Pentru ca doamna doctor nu avea timp niciodata sa vorbeasca la spital, ma duceam la cabinetul ei particular, unde, pentru cateva vorbe, imi lua banii pe consultatie, adica un milion de lei. Asa am scos din buzunar aproape 13.000 de euro, fara nici un rezultat. Doar vorbele dansei, care era amabila si draguta la cabinetul particular: "Nu a vrut Dumnezeu de data asta. Data viitoare va fi bine!". Ceea ce ma exaspera", ne-a declarat Alina Ilie.

Netul, consultantul de aproape

Pentru ca nu intelegea de ce "nu vrea Dumnezeu", Alina Ilie a intrat pe diverse forumuri pentru parinti si a ajuns la o consultatie online cu un medic din Israel. Acesta, fara sa stie diagnosticul initial, a intrebat-o daca nu cumva sufera de hidrosalpinx. "I-am scris ca acesta este diagnosticul, iar dansul mi-a raspuns ca ar fi trebuit sa-mi fie scoase trompele. Am gasit apoi pe internet multe articole, toate spun la fel: hidrosalpinxul reduce sansele de a obtine o sarcina, chiar si in vitro, deoarece lichidul respectiv este foarte toxic pentru embrioni. Am gasit cu greu fisa mea de observatie, unde am vazut ca nu mi s-a legat sau scos nici o trompa. Am mers la dr. Herghelegiu la o ecografie sa intreb daca hidrosalpinxul este voluminos, iar el mi-a spus ca nu se vede decat trompa dreapta, stanga fiind ascunsa dupa un chist, si m-a intreabat: "Cum ti s-au facut patru embriotransferuri cu asa ceva in trompe?". Doamna Laura Dracea nu mi-a explicat, ci s-a aratat foarte curioasa cum de am obtinut fisa de observatie, apoi a inceput sa tipe la mine. Asta era problema ei si nu nervii mei, nu sperantele desarte, nu hormonii bagati cu toptanul in corp, nu 30 kg puse pe mine, nu certuri la scoala cu directorii si parintii", ni s-a plans fosta pacienta a sefei de la FIV.
Profesoara a incercat apoi sa rezolve problema pe cale amiabila si i-a cerut doctoritei Dracea sa se intalneasca la un executor judecatoresc pentru a decide cum isi va recupera banii dati fara rezultat. Laura Dracea s-a prezentat la intalnire impreuna cu sotul si a cerut un termen de gandire pana pe 7 ianuarie, dar nu a mai dat nici un semn de viata. Intre timp, fosta pacienta s-a operat la Spitalul Elias, unde un alt medic, Daniel Tutunaru, a constatat acelasi diagnostic de hidrosalpinx bilateral si i-a clipsat ambele trompe.

"I-am facut o operatie mai complexa"
Doctorul Laura Dracea sustine ca situatia nu este cum a prezentat-o pacienta si ca dansa i-a facut o interventie mai complexa decat legarea trompelor. "Doamna Ilie mi s-a adresat in urma cu un an si jumatate pentru includerea intr-un program de fertilizare in vitro, dupa ce efectuase la alti medici mai multe tratamente fara succes. In urma investigatiilor preliminare am depistat un hidrosalpinx (trompa uterina plina cu lichid) si i-am recomandat o interventie chirurgicala pregatitoare, informand-o ca tratarea hidrosalpinxului ar creste sansele de succes", ne-a spus sefa de FIV Giulesti. Tot medicul a subliniat insa ca nu exista o tehnica operatorie standard pentru aceasta problema de sanatate. "Toate procedeele au avantaje si riscuri, tehnica cea mai adecvata putand fi stabilita intraoperator, in functie de situatia locala a fiecarui pacient. Calea cea mai simpla ar fi fost asa-numita "ligatura tubara" (care nu rezolva hidrosalpinxul, ci doar intrerupe comunicarea dintre trompa si uter, pentru ca lichidul sa nu ajunga in uter). Doar ca aceasta tehnica determina sterilitate definitiva. Am optat pentru repararea trompei si refacerea permeabilitatii ei, tehnica ce permite pastrarea fertilitatii pe cale naturala. Interventia a decurs fara complicatii, iar testarea a confirmat permeabilitatea trompei operate, cealalta fiind de la inceput compromisa si neavand o comunicare cu uterul.
Pacienta a urmat proceduri de fertilizare in vitro care au decurs fara complicatii si la care nu s-a constatat refacerea hidrosalpinxului. Din pacate, rezultatul nu a fost cel dorit, iar problema a reaparut dupa mai mult de un an de la interventie", declarat Laura Dracea.

Statisticile mondiale o ajuta pe sefa de la Fertilizare in Vitro. sansa de a avea un copil apare la 25% dintre cele care apeleaza la o astfel de tehnica.
Doctorul Bogdan Marinescu, directorul de la Giulesti, nu accepta varianta unei greseli medicale, mai ales in cazul colaboratoarei sale, "cu sute de procedee de fertilizare in vitro de succes". Singurul ajutor al pacientei ramase cu traume si cu o nota de plata uriasa raman specialistii din strainatate, care scriu de ani de zile ca legarea trompelor ofera sanse mai mari pentru ca fertilizarea in vitro sa fie una reusita. Pregatita sa faca fata unui proces lung, Alina Ilie nu a renuntat insa la ideea de a ramane insarcinata si a decis ca singura solutie este un tratament in Israel sau in oricare alt colt de lume decat in Romania.

Cele mai citite

Incendiile, cea mai mare amenințare pentru locuințele din România: despăgubiri record

Cea mai mare despăgubire acordată pentru un incendiu a depășit suma de 422.000 de euro Incendiile continuă să ocupe primul loc în clasamentul riscurilor care...

Coreea de Nord câștigă experiență militară în Ucraina: SUA avertizează asupra riscurilor regionale

Statele Unite avertizează că implicarea Coreei de Nord în conflictul din Ucraina alături de Rusia transformă Phenianul într-o amenințare mai mare pentru vecinii săi,...

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă