Cursurile noului an școlar au început luni, 9 septembrie. Aproape trei milioane de elevi, școlari și preșcolari, au revenit în bănci.
Ca de obicei, autoritățile nu au avut timp suficient pentru efectua lucrările de reparații, astfel că 900 de unități de învățământ sunt relocate, 800 dintre ele pentru că se află în proces de reabilitare, conform datelor oferite de Ministerul Educației. De asemenea, 70 de unități de învățământ au WC-uri neconforme, în fundul curții sau fără avize necesare.
Cu toate acestea, politicienii au profitat de ocazie, mai ales că ne aflăm în perioada de pre-campanie electorală, și au fost prezenți la ceremoniile de deschidere a noului an de învățământ.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, candidat la alegerile prezidențiale, a fost prezent la Liceul Tehnologic Sebeș, din județul Alba. „Prioritatea noastră ca stat și societate trebuie să fie tânăra generație, cum îi oferim cele mai bune condiții de formare și educație“, a transmis Nicolae Ciucă.
Premierul Marcel Ciolacu a preferat să viziteze două școli din Capitală. „Părinții și copiii nu cred că așteaptă de la politicieni discursuri sforăitoare în prima zi de școală, ci să își facă treaba și să asigure condiții bune de studiu“, a precizat Marcel Ciolacu. Acesta s-a arătat interesat de modul în care se desfășoară traficul odată cu începerea cursurilor școlare și a anunțat că a convocat în următoare zile cu primarul general și primarii de sector, dar și cu miniștrii responsabili.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti. „Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă”, le-a transmis președintele Iohannis celor prezenți.
Structura noului an școlar
Anul şcolar 2024 – 2025 este structurat pe cinci module şi cinci vacanţe pentru elevi, între care şi vacanţă de schi, așa cum a fost denumită, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte.
Programele naţionale „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite.
Primul modul de curs se va desfășura până vineri, 25 octombrie. În anul școlar 2024-2025, prima vacanță din octombrie va fi atât pentru elevii din școala generală, clasele I-VIII, cât și pentru cei din liceu, clasele IX-VII. Vacanța de toamnă în calendarul anului școlar 2024-2025 va fi la sfârșitul lunii octombrie, de sâmbătă, 26 octombrie 2024 și va dura până duminică, 3 noiembrie 2024.
Modulul II va începe luni, 4 noiembrie 2024 și se va desfășura până vineri, 20 decembrie 2024. Modulul III va începe miercuri, 8 ianuarie 2025, și se va desfășura până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025. Data se va stabili, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București. Modulul IV va începe luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare/județene/al municipiului București și se va desfășura, după caz, până joi, 17 aprilie 2025. Modulul V. Va începe luni, 28 aprilie 2025 și se va desfășura până vineri, 20 iunie.