Pana in luna august, productia de ciuperci de cultura a atins o cifra-record de aproape 500 de tone, comparativ cu numai 60 de tone raportate anul trecut, iar pe langa acestea au mai fost recoltate din flora spontana aproximativ 580 de tone. Profitul obtinut la o cantitate de peste o tona este de aproximativ 300 milioane lei, in conditiile in care o astfel de afacere poate demara cu o suma minima de 180 milioane lei. Din aceasta suma, 9 milioane pot reprezenta fonduri nerambursabile obtinute prin Programul SAPARD. Cu alte cuvinte, cei care solicita sprijin financiar prin SAPARD pot realiza o astfel de investitie cu doar 9 milioane de lei. Suma poate fi obtinuta apeland la Fondul de Garantare a Creditului Rural, dar si direct printr-un credit bancar garantat chiar cu investitia. Principalele specii cultivate in Romania sunt Agaricus bisporus (ciuperca de balegar, denumita impropriu „champignon”) si Pleurotus ostreatus (cunoscut ca „pastrav de fag”).
Deocamdata, piata interna nu se constituie intr-o alternativa profitabila, consumul pe cap de locuitor fiind foarte scazut (considerat irelevant, chiar si din punct de vedere statistic). O alta caracteristica o reprezinta preferinta romanilor pentru specia Agaricus, in timp ce in strainatate este mult mai apreciata specia Pleurotus. Producatorii de ciuperci de cultura s-au orientat, firesc, spre pietele externe, dar exigentele calitative fac ca putini sa reuseasca cu adevarat sa exporte constant. Solutia o reprezinta culturile profesioniste la cele mai inalte standarde europene si internationale.