Apropierea datei de 10 august, pana la care primarii, viceprimarii, consilierii judeteni si cei locali mai pot sa schimbe partidul pe listele caruia au fost alesi cu altul, fara a pierde si mandatul, a dat nastere unor intense negocieri in culisele politicii galatene. Multi alesi incearca sa-si gaseasca un partid mai confortabil, iar majoritatea organizatiilor de partid incearca, pe ultima suta, sa isi mareasca rezerva de cadre cu alesi locali.
Adio, dar raman cu tine…
Conform art. 9 litera h1 si art. 15 litera d1, din Legea 393/2004 modificata si completata de Legea 249, pana pe 10 august alesii locali trebuie sa isi depuna declaratia referitoare la apartenenta politica, dupa aceasta data trecerea la un alt partid decat cel pe ale carui liste au fost alesi fiind pedepsita cu pierderea mandatului. Odata cu apropierea acestui termen, partidele politice si-au intensificat racolarile din rezervele de cadre si alesi locali ai adversarilor. Unele merg, altele nu. Zilele trecute, secretarul de stat Mircea Toader, presedintele PD Galati, anunta ca primarul PSD din comuna Namoloasa, Valentin Todita, ar fi trecut la PD. Primarul Todita a fost ales in anul 2000 pe listele PD, iar in 2003 a trecut la PSD. In 2004, a castigat un nou mandat de primar, pe listele PSD, cu un procent-record: 90%. Dupa ce zilele trecute secretarul de stat Mircea Toader a declarat ca primarul din Namoloasa s-a intors la PD, ieri Valentin Todita ne-a declarat ca nu este adevarat: „Am avut o discutie prin ianuarie, dar i-am spus domnului Toader ca nu mai candidez. Am probleme cu sanatatea. M-a intrebat daca pot sa-i ajut la alegeri si i-am spus ca mai vorbim atunci. Eu deocamdata raman la partidul la care sunt!” Adica la PSD! Secretarul de stat Mircea Toader mai sustinea intr-o declaratie de presa ca, daca primarul Todita nu s-ar intoarce la PD, atunci PD-ul ar putea sa uzeze de prevederile legii, dar singurul partid care ar putea face asta ar fi PSD-ul, adica partidul pe listele caruia a fost ales primarul in anul 2004, nu PD-ul, pe listele caruia fusese ales in 2000. In conditiile in care secretarul de stat Mircea Toader este initiatorul legii impotriva migratiei politice, este surprinzatoare interpretarea pe care o da legii.
Viceprimarul Galatiului a trecut de la PC la PD
Cea mai importanta dintre aceste ultime migratii politice este trecerea unuia dintre cei doi viceprimari ai Galatiului, Constantin Dumitriu, de la PC la PD. Dumitriu ne-a declarat ieri ca s-a inscris in PD inca de pe 15 iunie, dar ca a convenit cu liderul democrat Mircea Toader ca publica noua sa identitate politica la inceputul lunii august. Dumitriu a precizat ca a renuntat la PC pentru ca in organizatia de la Galati nu au fost promovati tinerii. „S-a spus ca PC vrea sa duca o politica de promovare a tinerilor, dar Dan Voiculescu s-a autopropus vicepremier. Abia cand a vazut ca nu i-a mers, l-a ales, ca solutie de avarie, pe Bogdan Pascu. Acest lucru m-a dezgustat si m-a determinat sa plec”, a spus Dumitriu.
Suspans de gradul trei
Deocamdata, mai sunt destui alesi locali care nu si-au depus declaratiile. Atentia este atrasa de cinci consilieri judeteni. Trei dintre ei, presedintele PC Galati si al Consiliului Judetean Eugen Durbaca, Paul Ichim (PNL) si Marin Costel (PSD), nu dau emotii partidelor lor. Este posibil ca Radu Cosca sa treaca de la PC la PD. Stefan Stanciu, ales pe listele PSD in 2004 si trecut la PD in octombrie 2005, de unde a plecat in noiembrie 2005, preferand sa fie independent, declara ca se mai gandeste ce va face. Deocamdata, numai alesii din 17 dintre cele 59 de comune ale judetului si-au depus declaratiile. Asadar, sunt destui primari si consilieri care ar putea migra pana pe 10 august, batalia dintre partide dandu-se in comune. Suspansul abia acum incepe.