14.4 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInternaționalPolonia pregătește reducerea timpului de muncă: Săptămână de 4 zile sau zi...

Polonia pregătește reducerea timpului de muncă: Săptămână de 4 zile sau zi de lucru de 7 ore

Guvernul Poloniei a anunțat că intenționează să modifice Codul Muncii pentru a reduce durata săptămânii de lucru, având în vedere introducerea fie a unei săptămâni de lucru de patru zile, fie a unei zile de lucru de șapte ore, înainte de finalizarea mandatului său în 2027, potrivit Euractiv.

Cele două opțiuni sunt în discuție pe masa guvernanților din Polonia, iar companiile ar putea avea libertatea de a alege dacă să acorde liber angajaților fie vinerea, fie lunea.

Ministrul polonez al familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemanianowicz-Bak, a declarat luna trecută că urmează să fie stabilit care dintre variante – reducerea săptămânii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile – va fi mai eficientă.

Conform datelor furnizate de platforma ClickMeeting, majoritatea angajatorilor polonezi, aproximativ 70%, preferă săptămâna de lucru de patru zile în detrimentul zilelor de lucru mai scurte.

Săptămâna de lucru de cinci zile, cu weekend-ul liber, a fost implementată în Polonia în 1952, iar reducerea acesteia la patru zile ar reprezenta o schimbare semnificativă, care stârnește dezbateri chiar și în interiorul guvernului.

Oamenii au nevoie de mai mult timp pentru familii, spun guvernanții

Dziemanianowicz-Bak, susținătoare a acestor schimbări, a subliniat la începutul anului importanța reducerii timpului de lucru, mai ales într-un context economic favorabil, cu șomaj scăzut.

Ea a argumentat că, având în vedere așteptările crescute ale tinerilor, oamenii au nevoie de mai mult timp liber pentru familie, dezvoltare personală și odihnă, ceea ce face necesară o astfel de măsură.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Român prins în Italia cu o cantitate record de cocaină

O încărcătură de cocaină destinată aprovizionării principalelor centre de distribuție din Roma a fost interceptată de Garda Financiară a Comandamentului Provincial Roma la bariera...

Român prins în Italia cu o cantitate record de cocaină

O încărcătură de cocaină destinată aprovizionării principalelor centre de distribuție din Roma a fost interceptată de Garda Financiară a Comandamentului Provincial Roma la bariera...

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă