Un climatolog a explicat că sistemul de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării
Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că temperaturile extrem de ridicate ale mării au contribuit la apariția dezastrului de pe litoral.
„Această cantitate mare de precipitații, într-o zonă precum Dobrogea și litoral, nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici. E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”, a afirmat Roxana Bojariu.
Mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea s-au aflat de vineri sub Cod roşu de ploi şi instabilitate atmosferică, iar în zona celor două judeţe sunt în vigoare până duminică dimineaţă, la ora 10,00, avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben pentru căderi însemnate de apă.
Conform datelor provizorii comunicate de ISU Constanța, până acum „a fost evacuată apa din 64 de imobile, 36 de gospodării, 32 de subsoluri, 17 hoteluri/pensiuni, 8 beciuri. De asemenea, au fost degajaţi cinci copaci care blocau carosabilul, cinci maşini fiind avariate. Din fericire, în urma fenomenelor meteorologice extreme produse în cursul nopţii, dar şi în această dimineaţă de duminică, nu au fost înregistrate victime”, a mai menţionat sursa citată.