14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăEconomieMutare strategică: România vrea să cumpere un port cheie din Republica Moldova

Mutare strategică: România vrea să cumpere un port cheie din Republica Moldova

Portul Giurgiulești este unicul din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime

Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova a transmis că Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este un nod logistic de importanță strategică, unicul din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, la granița dintre România și Ucraina. Portul permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, cu o capacitate de până la 10.000 tone.

Guvernul va constitui o echipă pentru inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, a acțiunilor integrale deținute, prin Danube Logistics SRL, de către BERD la Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, conform actelor analizate de Profit.ro.

În urmă cu un an, premierul Marcel Ciolacu anunța că România ar putea cumpăra Portul Giurgiulești din Republica Moldova: ”Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja, prin ministrul Transporturilor, România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, declara premierul Ciolacu.

România este cel mai important partener comercial pentru Republica Moldova. Portul Constanța este un hub principal, iar Giurgiulești este un port satelit. Există livrări constante de combustibil și cărbune din Constanța, livrări de materiale de construcții și, în special, de agregate din România către Giurgiulești. Alte țări importante sunt Turcia pentru combustibil și Georgia pentru îngrășăminte.

În prima jumătate a anului trecut, volumul mărfurilor transbordate în port a depășit un milion de tone.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Jaqueline Cristian, eliminată de la Guangzhou după o luptă strânsă! 

Jaqueline Cristian (74 WTA) a fost eliminată în optimile turneului WTA 250 de la Guangzhou, după ce a pierdut în fața italiencei Lucia Bronzetti...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

Zece persoane din Gorj și Hunedoara au fost trimise în judecată pentru braconaj. Au ucis patru cerbi

Zece inculpați cu vârste între 23 și 51 de ani au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă