Atacurile dintre Rusia și Ucraina s-au întețit în ultimele zile, iar declarațiile sunt tot mai acide. În același timp, NATO nu a întârziat să avertizeze Moscova după „acte iresponsabile și potențial periculoase.
NATO a condamnat cu fermitate ceea ce a numit atacurile în desfășurare ale Rusiei împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile, după ce Polonia a anunțat că probabil o dronă a intrat în spațiul său aerian în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei luni dimineața, potrivit Reuters.
„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite în mai multe rânduri pe teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.
„Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a adăugat acesta.
Autoritățile din Polonia încă sunt în căutarea dronei care ar fi intrat luni dimineața devreme în spațiul său aerian în timpul unui atac masiv cu UAV-uri și rachete asupra Ucrainei.
Rusia a lansat luni un atac cu peste 100 de rachete și aproximativ 100 de drone asupra Ucrainei, ucigând cel puțin șapte persoane și lovind instalații energetice la nivel național, au declarat oficialii.
„Cel mai probabil a fost o dronă. Așa presupunem, pentru că traiectoria zborului și viteza indică faptul că nu a fost o rachetă”, a declarat pentru Reuters Jacek Goryszewski, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional al armatei poloneze.
„(Prezența acestuia) a fost confirmată de cel puțin trei stații de radiolocalizare”, a declarat generalul Maciej Klisz, comandantul șef al forțelor operaționale poloneze, adăugând că obiectul în cauză era căutat în continuare.
Acesta este un nou caz de încălcare a spaţiului aerian polonez de la invazia rusă în Ucraina, cel mai recent fiind înregistrat în decembrie anul trecut.
Dakhlallah a adăugat că NATO şi-a sporit „în mod semnificativ” prezenţa pe flancul său estic, inclusiv în Polonia, ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Peste 70 de poliţişti şi rezervişti căutau luni în Tyszowce (estul Poloniei) rămăşiţele unui obiect neidentificat care a intrat în spaţiul aerian polonez în cursul dimineţii şi despre care se credea că ar putea fi o dronă lansată din Rusia.
Operaţiunea de căutare, la care au luat parte mai multe elicoptere, a fost lansată la scurt timp după ora locală 6:45 (4:45 GMT) când, dinspre est, un obiect a pătruns aproximativ 25 de kilometri în spaţiul aerian polonez şi a dispărut de pe radar.
Potrivit dpa, luni după-amiază forţele armate poloneze nu aveau încă idee dacă obiectul s-a prăbuşit sau şi-a continuat survolul şi a revenit în Ucraina.
Acesta este al doilea caz înregistrat pe teritoriul Poloniei, după ce în noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, provocând moartea a doi civili, în timp ce Rusia lansa lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene, pe întreg teritoriul Ucrainei.
În decembrie 2023, Polonia a declarat că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian. În aprilie 2023, un obiect militar a fost găsit într-o pădure din apropierea satului Zamosc, lângă orașul de nord Bydgoszcz. Ulterior s-a raportat că este o rachetă rusească.
Tot în martie a acestui an, Polonia a declarat că Rusia i-a încălcat spațiul aerian cu o rachetă de croazieră lansată asupra țintelor din vestul Ucrainei.
România, membru NATO, a raportat că a găsit fragmente de drone rusești pe teritoriul său, cel mai recent în luna iulie.
Rusia acuză SUA că au o mentalitate de stăpân
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia îşi „clarifică” în prezent doctrina nucleară și acuză Statele Unite că au o „mentalitate de stăpâni”, care consideră că sunt protejați și că ucrainenii și europenii vor muri pentru ei în cazul unui nou război mondial.
„Este foarte important să înțelegem că avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina utilizării armelor nucleare, care, apropo, este în curs de clarificare, lucru pe care oficialii americani îl cunosc foarte bine”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferință de presă după discuțiile cu ministrul de externe yemenit Shaya Mohsen al-Zindani, potrivit agenției ruse de presă TASS. Potrivit șefului diplomației ruse, SUA consideră că, în cazul unui nou război mondial, Europa va suferi prima. El a atras atenția asupra declarațiilor coordonatorului pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.
„Acesta este, în general, un moment revelator, care reflectă mentalitatea planificatorilor americani, a geostrategilor, care sunt convinși că vor sta deoparte”, a remarcat Lavrov. „Este doar o chestie freudiană care izbucnește din ei: știți, al treilea război mondial este rău pentru că nu vrem ca Europa să sufere. Aceasta este întreaga mentalitate americană a unui stăpân care stă de cealaltă parte a râului, convins de securitatea sa și convins că nu numai ucrainenii, ci acum și europenii, după cum se pare, vor face munca murdară și vor muri pentru el”, a mai spus ministrul rus. Anterior, șeful adjunct al Ministerului rus de Externe, Serghei Ryabkov, a admis că „un fel de ajustare” în doctrina nucleară rusă ar putea avea loc după un anumit timp, în contextul escaladării suplimentare a situației de către adversarii Moscovei.
Atacurile dintre Rusiei și Ucraina continuă
Rusia a țintit Ucraina cu un nou val de atacuri, la o zi după unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale sale din timpul războiului. Arme de precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, au fost folosite pentru a lovi centrale electrice și infrastructura conexă din Ucraina, inclusiv din Kiev, Liov și regiunile Harkov și Odesa, potrivit Ministerului rus al Apărării.
În același timp, șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat că trupele ucrainene controlează 1.294 km² din teritoriul rus și 100 de așezări. Aproximativ 594 de militari ruși au fost luați prizonieri, adaugă el.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina intenționează să prezinte un plan privind modul de încheiere a războiului cu Rusia candidaților democrați și republicani la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump.
În afară de incursiunea în regiunea rusă Kursk, planul, a declarat liderul ucrainean într-o conferință de presă la Kiev, include mai multe măsuri pe fronturile diplomatic și economic. De asemenea, el va prezenta planul președintelui american Joe Biden, a spus el.