Zona Cazinoului este plina de contraste: de la cladirea cu iz francez construita in stil „art-nouveau” pana la vanzatorii ambulanti de porumb fiert, de la statuia lui Eminescu la pictorii in creion, zona imbina traditia si modernul. Venind dinspre mare, este primul loc pe care Orientul il intalneste in drumul spre Occident.
Din mai multe motive faleza Casinoului este una din cele mai cautate de catre turisti si constanteni deopotriva. In fiecare zi, mai ales in ultima saptamana, sute de persoane admirau Marea Neagra sau pur si simplu se plimbau pe faleza, in special dupa-amiaza si seara. Aerul ozonat, linistea, faptul ca circulatia autovehiculelor este ingradita, iata numai cateva dintre atuurile care fac din zona Cazino un loc preferat pentru relaxare si destindere.
Primii pasi te poarta, fara sa vrei, spre impozanta cladire a arhitectului francez Daniel Renard, construita in 1909 si inaugurata un an mai tarziu. Decorat cu reprezentari de nave vechi, cu grinde de marmura si coloane impozante, Cazinoul este locul unde altadata s-au pierdut si s-au facut averi intr-o clipa. Acum pe terasa celebra s-au asezat cateva mese, unde, celebri sau mai putin celebri, constantenii fug de canicula. Ieri Jean Constantin, constanteanul, inconjurat de o mare de prieteni, devenise, prin carisma-i binecunoscuta, centrul atentiei. Cativa pasi mai incolo, un pescar privea neclintit fi-rul intins la cativa zeci de metri de faleza, in asteptarea „monstrului” pe care-l urmareste de-o viata. „Nu trage. De dimineata am avut doar doua muscaturi, niste guvizi. Nu mai sunt vremurile de altadata, cand plecam acasa cu sacosa plina de chefali”, spune el.
Portret la minut
Daca sunteti turist si nu v-ati luat lanseta in concediu, puteti ramane totusi cu o amintire de neuitat: un portet la minut, realizat de un batran pictor, care nu mai prididea cu munca. Lumea statea la coada, nerabdatoare sa se „imortalizeze”. Portretele in creion sunt mai ales atractia copiilor, care zambeau si radeau ca intr-un joc. „Mama, mama, uite, eu sunt, eu sunt!”, alerga unul dintre ei spre mama sa, cu foaia de hartie in mana, de unde aparea chipul sau. Zambetul parintilor si rasetele cristaline ale copiilor erau in sine recompensa artistului si depaseau cu mult orice rasplata. Zi dupa zi, el se va aseza in fata Cazinoului, daca vremea va tine cu el, si va creiona portrete, care mai apoi vor sta asezate in camerele de acasa ale turistilor, macar pana la urmatoarea vacanta la mare.
Arsita si sucul de portocale
Chiar vizavi de Cazino se afla Acvariul, plin de turisti in aceasta perioada. Se aud la iesirea din cladire expresii in rusa, franceza, engleza, toate de admiratie. Pentru ca arsita de afara sa fie suportabila, langa acvariu sta o terasa de unde se poate servi un suc proaspat de portocoale. Te imbie, de asemenea, mirosul de porumb copt, caruia vanzatorul ii face reclama in gura mare. De la catia metri, intreaga scena este privita de Eminescu, poetul caruia sculptorul Oscar Han i-a construit, acum 71 de ani, o statuie de bronz chiar la malul marii. Turism, cultura, arta si promenada, toate intr-un singur loc, acestea sunt atuurile promenadei constantene.