16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSocialProtest faศ›ฤƒ de recalcularea pensiilor, organizat de Asociaลฃia Nevฤƒzฤƒtorilor din Romรขnia

Protest faศ›ฤƒ de recalcularea pensiilor, organizat de Asociaลฃia Nevฤƒzฤƒtorilor din Romรขnia

Asociaลฃia Nevฤƒzฤƒtorilor din Romรขnia avertizeazฤƒ cฤƒ noua lege a pensiilor afecteazฤƒ grav persoanele cu dizabilitฤƒลฃi vizuale, reducรขnd pensiile acestora cu 60% – 80% faลฃฤƒ de cele aflate รฎn platฤƒ.

Organizaศ›ia anunศ›ฤƒ proteste masive รฎn Piaศ›a Victoriei, รฎn a doua jumฤƒtate a lunii septembrie, la care vor participa nevฤƒzฤƒtori din รฎntreaga ศ›arฤƒ, alฤƒturi de familiile ศ™i susศ›inฤƒtorii lor. Totul din cauza recalculฤƒrii pensiilor, anunศ›ฤƒ reprezentanศ›ii organizaศ›iei printr-un comunicat de presฤƒ.

Potrivit Asociaศ›iei, Legea 360/2023, deศ™i recunoaศ™te situaศ›ia specialฤƒ a persoanelor cu deficienศ›e vizuale severe, nu ia รฎn considerare acest aspect รฎn formula de calcul a pensiilor, ceea ce duce la scฤƒderi semnificative ale veniturilor acestora.

โ€žDeciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminueazฤƒ pensiile nevฤƒzฤƒtorilor 60% – 80%. Este adevฤƒrat cฤƒ pensia รฎn platฤƒ nu se modificฤƒ, รฎnsฤƒ รฎn viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungฤƒ perioadฤƒ de timp, astfel รฎncรขt puterea de cumpฤƒrare a oamenilor va scฤƒdea treptat.

Pentru a da aici doar un exemplu din miile posibile, doamna M. M.-G. din FocลŸani, pensionatฤƒ dupฤƒ 12 ani de muncฤƒ, a realizat 10,695 puncte. Pensia actualฤƒ, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adicฤƒ mai puลฃin decรขt indemnizaลฃia socialฤƒ pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexฤƒrile care vor fi acordate, inclusiv cele menite sฤƒ acopere inflaลฃia, vor viza pensia stabilitฤƒ prin noua decizie, adicฤƒ 867 lei, pรขnฤƒ cรขnd aceasta va ajunge la nivelul celei aflate รฎn platฤƒ, adicฤƒ 2.174 lei. รŽn consecinลฃฤƒ, pentru mulลฃi ani de acum รฎnainte pensia doamnei M. M.-G. va rฤƒmรขne รฎngheลฃatฤƒโ€, a transmis organizaศ›ia printr-un comunicat de presฤƒ.

Situaศ›ia, consideratฤƒ โ€žrevoltฤƒtoare ศ™i inacceptabilฤƒโ€ de cฤƒtre comunitatea nevฤƒzฤƒtorilor.

Pentru a remedia aceste inechitฤƒศ›i, Asociaศ›ia propune guvernanศ›ilor sฤƒ adapteze formula de calcul a pensiilor, subliniind cฤƒ doar astfel ar putea fi compensate, fie ศ™i parศ›ial, nedreptฤƒศ›ile semnalate ศ™i ar putea fi รฎntฤƒrit sprijinul social pentru persoanele cu dizabilitฤƒศ›i vizuale.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...

Victorie la limitฤƒ pentru FCSB cu Gloria Buzฤƒu! Gigi Becali: โ€žM-a enervat chestiunea asta!โ€

FCSB a obศ›inut o victorie cu emoศ›ii pe teren propriu รฎmpotriva Gloriei Buzฤƒu, scor 3-2, รฎn etapa a 12-a din Superligฤƒ, รฎntr-un meci marcat...

Mฤƒsurile de siguranศ›ฤƒ รฎn cabinetele stomatologice: la ce sฤƒ fii atent ca pacient?

Sฤƒnฤƒtatea oralฤƒ este esenศ›ialฤƒ pentru o viaศ›ฤƒ sฤƒnฤƒtoasฤƒ, iar vizitele regulate la dentist joacฤƒ un rol important รฎn menศ›inerea ei. Cu toate acestea,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ