Studentii romani participanti la concursurile internationale sponsorizate de Microsoft au reusit in aceasta vara sa obtina premii in valoare de 38.000 de dolari. Ei au participat in cele mai multe dintre finalele importante. Microsoft Romania a prezentant ieri premiantii de la aceste concursuri.
La Imagine Cup 2005, o competitie internationala care s-a desfasurat in Japonia si la care au participat echipe din 90 de tari, Romania a obtinut un premiu I la sectiunea Web Development prin A.I. Core de la Universitatea „Al.I. Cuza” si Politehnica din Iasi. La acelasi concurs, studentul timisorean Emanuel Pentescu a primit premiul II la sectiunea „Information Technology”. „Am avut de dus la capat o sarcina precum in viata reala. Exercitiul simula o companie care, in urma unui taifun, a pierdut toate serverele si bazele de date. In 24 de ore a trebuit pus totul in picioare, serverele in functiune, reteaua din sediul central si din filialele locale legate prin VPN”, a explicat premiantul sarcina pe care a trebuit sa o indeplineasca la concursul desfasurat la Yokohama.
Tot la aceasta competitie, la sectiunea „Information Technology”, tara noastra a mai avut o clasare intre locurile IV si VI prin studentul iesean Valy Pentescu, locul al V-lea la proba pentru licee pentru Razvan Hrestic si locul X la „Algorithm” pentru Daniel Onaca (tot din Iasi). La un alt concurs, Windows Embedded Student Challenge, destinat solutiilor mobile, Romania a avut cinci echipe intre cele 30 de finaliste, fiecare venind cu solutii ingenioase pentru a rezolva o problema concreta din viata de zi cu zi. Echipa Alpha de la Politehnica din Bucuresti a creat „o gondola desteapta”, de fapt un dispozitiv mobil care se monteaza la un balon dirijabil de mici dimensiuni si cu ajutorul caruia poate fi monitorizata rapid din aer o anumita zona (de exemplu, o arie inundata). Pentru acest proiect, echipa bucuresteana a primit premiul al III-lea. Echipa Blue Arrow, tot de la Politehnica Bucuresti, a propus un ursulet de plus prevazut cu o multime de dispozitive de comunicatii, inclusiv video pe suport Internet, pentru a aduce parintele care nu este acasa mai aproape de copil. Ursuletul minune mai stie sa spuna povesti sau sa ofere o serie de sfaturi. A treia echipa de la Politehnica Bucuresti, Newton, a propus un sistem integrat de control al traficului auto dintr-un oras.
La concursul IEEE/CSIDC, studentii bucuresteni reuniti in echipa Nomad au propus un proiect cu acelasi nume care extinde substantial posibilitatile unui sistem GPS clasic. In fapt, cu ajutorul proiectul dezvoltat de studentii romani, localizarea poate fi realizata si in spatii in care pana acum acest lucru era imposibil (subsoluri, mine, pesteri).