20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiPeste 1,3 miliarde de ambalaje colectate prin SGR. Sistemul are disfuncționalități, spune...

Peste 1,3 miliarde de ambalaje colectate prin SGR. Sistemul are disfuncționalități, spune ministrul Mediului

Peste 1,3 miliarde de ambalaje au fost colectate până acum prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), a anunțat joi ministrul Mediului într-o conferință de presă, recunoscând totodată că sistemul întâmpină încă probleme.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că, deși s-au realizat progrese semnificative, cu sute de mii de tone de ambalaje ajungând la reciclare, una dintre principalele deficiențe ale SGR este refuzul comercianților din mediul rural de a prelua ambalajele, în ciuda faptului că au perceput garanția de 50 de bani.

Acest lucru afectează în special persoanele în vârstă, care sunt nevoite să călătorească distanțe mari pentru a ajunge la punctele de colectare.

De foarte multe ori discutăm despre oameni în vârstă şi mai ales persoane aflate în imposibilitatea de a parcurge distanţe semnificative până la primul punct de colectare automată, aflat de cele mai multe ori în cel mai apropiat oraş. Vreau să transmit în continuare faptul că obligaţia rămâne a comerciantului de a prelua acele ambalaje şi principiul accesibilităţii, respectiv o distanţă nu mai lungă de 500 de metri sau 200 de metri chiar, în mediul urban, de care o persoană ar trebui s-o parcurgă în cel mai rău caz, până la un punct de colectare nu ar trebui să fie niciodată încălcat”, a spus, joi, ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul a anunțat extinderea unui control tematic la compania RetuRO și a reamintit comercianților obligația de a prelua ambalajele conform legii.

Cetățenii pot raporta problemele întâmpinate cu SGR la un număr de telefon special, disponibil pe WhatsApp.

„Aceste reclamaţii pe care le vom primi în scris pe Whatsapp vor fi aduse la cunoştinţa colegilor de la Garda Naţională de Mediu sau de la ANPC şi vor fi remediate şi verificate în cel mai scurt timp posibil. Însă cetăţenii trebuie să ştie că în astfel de situaţii în care sunt trataţi cu refuzul magazinului de a le rambursa garanţia, au cui se adresa. Aveau şi până astăzi, dar încercăm să simplificăm tot acest proces”, a adăugat ministrul Fechet.

Astfel, din 22 august, reclamațiile cu privire la SGR pot fi trimise la numărul de telefon 0726.715.142, direct pe Whatsapp.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apărate în victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona în meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reușind să apere trei penalty-uri...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă