8.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieTransgaz a finalizat 40%  din gazoductul care va aduce gazele din Marea...

Transgaz a finalizat 40%  din gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagră

Conducta de 300 km va fi amplasată în zona de sud-est a țării și traversează Constanța, Călărași și Giurgiu

Potrivit datelor furnizate de Transgaz, la data de 30 iunie 2024, conducta Tuzla-Podișor era realizată în proporție de 40%.

Contractul pentru construcția gazoductului, a cărui valoare se apropie de 500 milioane de euro, a fost câștigat de firma din Turcia, Kaylon Insaat Sanayi. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 308,3 km, care va asigura legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria),  se arată într-un comunicat al Transgaz.

Proiectul este deosebit de important nu numai pentru gazele off-shore din Marea Neagră, ci și din perspectiva securității energetice a României și a întregii regiuni, având în vedere că va fi alimentat și cu gaze din zona caspică, precum și cu GNL ajuns în porturile turcești și grecești. La Podișor, noua conductă se va uni cu gazoductul BRUA.

„România va deveni un hub important de gaze pentru centrul, estul Europei și Balcani”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, prezent la ceremonia din aprilie de lansare a conductei aferente proiectului „Țărmul Mării Negre-Podișor”.

Sterian a mai spus că, în cadrul acestui proiect, vor fi integrate 1000 de tone de țeavă de la Liberty Galați. Pe de altă parte, directorul Transgaz a afirmat că ar trebui ca și companiile româneşti să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi.

„Îmi doresc, şi mă lupt în calitate director general al Transgaz, ca și companiile româneşti să iasă în lume. Au început să apară oportunităţi. Una dintre acestea le avem în Africa. Îmi doresc să văd companiile din România, împreună cu companiile din Turcia, că merg în Africa, pentru că nu mai avem legislaţie europeană, şi să lucrăm împreună, pentru că e foarte mult de lucru. Am fost într-o vizită în Nigeria şi ne aşteaptă să mergem să lucrăm acolo, pentru că au mult de lucru”, a mai declarat Sterian.

Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) va racorda la gaze naturale aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale).

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă