12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, pe locul cinci în Europa la șomajul tinerilor sub 25 de...

România, pe locul cinci în Europa la șomajul tinerilor sub 25 de ani

România ocupă locul cinci în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai ridicate rate ale șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani, conform datelor publicate de Eurostat.

În luna iunie 2024, rata șomajului în rândul tinerilor români a atins 20,5%, depășind considerabil media UE de 14,4%.

România se află la egalitate cu Italia în acest clasament, ambele fiind depășite de Spania, care înregistrează cea mai mare rată a șomajului tinerilor, de 25,9%.

Această poziție îngrijorătoare poate fi explicată, în mare parte, de neconcordanțele dintre sistemul educațional și cerințele pieței muncii. În prezent, mulți tineri finalizează studiile fără să dețină competențele necesare pentru a se angaja în domeniile cerute de angajatori.

Factorii care duc la o rată mare a șomajului printre tineri

Această nepotrivire între pregătirea educațională și așteptările pieței muncii contribuie la menținerea unei rate ridicate a șomajului în rândul tinerilor din România.

În plus, lipsa unor programe eficiente de consiliere și orientare profesională accentuează dificultățile pe care tinerii le întâmpină în tranziția de la educație la angajare.

Situația actuală subliniază necesitatea unei reevaluări urgente a strategiilor de formare profesională și a unei mai bune corelări între educație și cerințele economice, pentru a reduce șomajul tinerilor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă