1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSănătateMpox vs. COVID-19. Ne paște o nouă pandemie?

Mpox vs. COVID-19. Ne paște o nouă pandemie?

Mpox, cunoscut sub denumirea de „variola maimuței,” reprezintă o problemă emergentă de sănătate publică care a atras atenția globală.

Mpox devine o problemă globală serioasă

Identificată pentru prima dată în anii 1950, Mpox a fost considerată o afecțiune rară și limitată în principal la anumite zone din Africa Centrală și de Vest.

Totuși, în ultimele decenii, numărul cazurilor a crescut, iar impactul său s-a extins dincolo de frontierele tradiționale.

Mpox este cauzată de virusul „variola maimuței”, care aparține aceleași familii de virusuri ca și variola umană, dar prezintă un profil clinic diferit.

Infecția cu Mpox poate duce la simptome similare cu cele ale variolei, dar de obicei mai puțin severe, incluzând febră, erupții cutanate și dureri musculare.

În mod obișnuit, boala se răspândește prin contact direct cu fluide corporale infectate sau prin contact cu obiecte contaminate.

Cât de diferit este mpox de COVID-19?

Mpox se răspândește foarte lent, spre deosebire de coronavirus. La scurt timp după identificarea coronavirusului în China, numărul cazurilor a crescut exponențial de la câteva sute la câteva mii; într-o singură săptămână din ianuarie, numărul cazurilor a crescut de peste zece ori, notează APNews.

Până în martie 2020, când OMS a calificat COVID-19 drept pandemie, se înregistraseră peste 126.000 de infecții și 4.600 de decese – la aproximativ trei luni de la prima identificare a coronavirusului.

În schimb, a fost nevoie de 2022 pentru ca cazurile de mpox să ajungă la aproape 100.000 de infecții la nivel mondial, cu aproximativ 200 de decese, potrivit OMS.

Există vaccinuri și tratamente disponibile pentru mpox, spre deosebire de primele zile ale pandemiei COVID-19.

Avem ceea ce ne trebuie pentru a opri mpox. Nu reprezintă aceeași situație cu care ne-am confruntat în timpul COVID, atunci când nu existau vaccinuri și antivirale,

a declarat Dr. Chris Beyrer, director al Institutului de Sănătate Globală al Universității Duke.

Mpox a ajuns în Europa

Suedia a declarat că a confirmat un prim caz de mpox.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în alte țări.

Și Pakistan a confirmat primul caz de mpox, chiar la două zile după ce OMS a activat cel mai înalt nivel de alertă sanitară internațională ca răspuns la recrudescența cazurilor în Africa.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă