Tradiţia sărbătoririi Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria a fost reluată după 1990
Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ”Elisabeta”, printr-un Te-Deum, oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an, scrie navy.ro, preluat de Agerpres.
Statul Major al Forţelor Navale a informat, printr-un comunicat de presă, că astăzi, va fi prezentat un exercițiu naval, între orele 10,00 – 12,00, celor care se vor afla pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.
De la ora 20,30, marinarii militari se vor retrage cu torţe, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, oferit de Primăria Municipiului Constanţa, care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.
Ziua Marinei Române este marcată şi în Portul Turistic Mangalia prin exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, jocuri şi concursuri marinăreşti, expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10,00 – 14,00. Seara, de la 19,30, evenimentul se va încheia cu un spectacol de muzică populară, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor militari, se mai arată în comunicat.
Exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024” va fi prezentat și publicului din Brăila, între orele 10,00 şi 12,30, pe faleza Dunării, în zona Moara Violatos, iar de la ora 20,30 va avea loc retragerea cu torţe a marinarilor.
La Galaţi, Ziua Marinei Române este sărbătorită pe faleza Dunării, în zona Elice, printr-o ceremonie militară şi religioasă, care va începe la ora 17,00 şi va fi urmată de un exerciţiu demonstrativ şi de parada navelor militare şi civile.
La Tulcea, publicul este invitat pe faleza Dunării, în intervalul orar 10,00-13,00, unde se va desfăşura exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, precum şi jocuri şi concursuri marinăreşti.
În Capitală, Ziua Marinei Române este marcată printr-o ceremonie militară şi religioasă care va fi organizată, în intervalul orar 9,00-10,00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”.