Date GPS de miercuri arată că două avioane din SUA şi din Marea Britanie s-au apropiat de graniţa cu enclava Kaliningrad, din Rusia, folosind spaţiul aerian polonez, în sud, şi lituanian, în nord.
Cele două aeronave au decolat de la două baze aeriene britanice diferite şi este vorba despre un avion american RC-135V Rivet Joint/ JAKE17 şi un avion britanic RC-135W Rivet Joint/ RRR7213, potrivit newsweek.com.
Zborurile acestor două avioane se numără printre cele cel puţin şapte zboruri din august ale aeronavelor Rivet Joint în regiune. În august, datele GPS arată că aeronave din două escadrile, una americană şi una britanică, au zburat în apropiere de Kaliningrad şi au monitorizat graniţele de vest şi nord ale Belarusului. De asemenea, în ultimele luni, unităţile forţelor aeriene aliate au desfăşurat zboruri şi în apropiere de şi deasupra Mării Negre.
Marea Baltică a fost supranumită „Lacul NATO” de la aderarea Finlandei şi Suediei la alianţă, însă armata Rusiei reorientează accesul strategic la ape prin Kaliningrad şi portul nordic Sankt Petersburg, ambele găzduind baze ale Flotei ruse din Marea Baltică.
Rusia a răspuns la monitorizarea intensă de către alianţă a statelor baltice din prima linie – Estonia, Letonia şi Lituania – prin lansarea propriilor zboruri de „spionaj” deasupra apelor din regiune.
Avioanele de luptă ale NATO au fost trimise pe 10 şi 12 august pentru a intercepta avioanele de informaţii ruseşti Il-20.
Mai multe avioane NATO au interceptat un avion de recunoaștere deasupra Mării Baltice
Un avion de recunoaştere rusesc ce zbura sâmbătă deasupra regiunii Mării Baltice a determinat ridicarea de la sol a mai multor avioane de vânătoare din ţări NATO.
Avioane din nordul Germaniei, Suedia şi din misiunea NATO de poliţie aeriană în Marea Baltică au decolat pentru a securiza spaţiul aerian al Alianţei şi a escorta avionul de recunoaştere maritimă rusesc IL-20M în afara zonei, au anunţat forţele aeriene germane pe platforma X, potrivit DPA.
”Avionul zbura fără a avea un plan de zbor şi contact cu controlul de trafic aerian”, au adăugat forţele aeriene germane.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!