17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRegiunea Kursk: Ucraina spune că a cucerit 74 de localități. Rusia aduce...

Regiunea Kursk: Ucraina spune că a cucerit 74 de localități. Rusia aduce trupe din Ucraina și Kaliningrad

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, potrivit Reuters.

„În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (…) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP. Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Ucraina foloseşte echipe de recunoaştere şi sabotaj pentru a ataca trupele de întărire trimise de ruşi
Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei. „Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri. De partea sa, Ucraina a susţinut luni seară că avea controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate incursiuni ale trupelor ucrainene.

În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Ruşii mută trupe din zonele ocupate din Ucraina și le aduce în Kursk

Președintele rus Vladimir Putin a retras câteva unități militare din Ucraina pentru a le trimite în regiunea Kursk, atacată de ucraineni. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Rusia a transferat câteva unități de luptă din sudul Ucrainei către propriul său teritoriu pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Kursk.

„Rusia și-a mutat unele dintre unitățile atât din Zaporojia, cât și din regiunile Herson din sudul Ucrainei”, a declarat Dmytro Lykhoviy, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, pentru POLITICO. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a mai spus că Rusia a retras un număr „relativ mic” de trupe.

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat marţi că Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea Kursk din sud, unde are loc o incursiune transfrontalieră fără precedent a trupelor ucrainene, informează Reuters. Kasciunas a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, aşa cum se poate vedea într-un clip video postat pe contul Telegram al liderului ucrainean.

Rusia ar putea ordona o nouă mobilizare

Autoritățile din Rusia ar putea lansa o nouă mobilizare până la sfârșitul acestui an. Asta ca urmare a deficitului de personal pus în lumină și de ofensiva ucraineană din Kursk. Informația a fost prezentată de două surse citate de presa americană. Ofensiva armatei ucrainene în regiunea Kursk a scos la iveală un deficit de trupe ruse care ar putea duce la o nouă mobilizare până la sfârșitul acestui an, potrivit Bloomberg.

În ultimele luni, Kremlinul a încercat să recruteze noi soldați din cauza pierderilor tot mai mari din prima linie. Până acum Rusia a evitat o nouă mobilizare. Totuși, două surse au declarat pentru presa americană că oficialii regionali nu reușesc să-și îndeplinească cotele medii de recrutare și acest lucru ar putea determina Rusia să fie nevoită să ia în considerare o altă mobilizare nepopulară.

Oficialii o pot prezenta ca o măsură de rotație pentru a odihni trupele din prima linie, a spus o sursă, în timp ce alta a arătat că decizia poate fi luată până la sfârșitul acestui an, relatează Bloomberg. În septembrie 2022, Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia, recrutând 300.000 de rezerviști. A fost prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Zelenski: Rusia a adus războiul altora, acum războiul se întoarce la ruși, acasă

„ Rusia a adus războiul altora, acum războiul se întoarce la ruși, acasă.” A spus-o Volodimir Zelenski, referindu-se la ofensiva ucraineană în regiunea Kursk, potrivit Pro Tv.
Analiștii occidentali consideră că ucrainenii controlează cel puțin 800 de kilometri pătrați dincolo de graniță, pe teritoriul Rusiei. Însă, comandantul armatei ucrainene a raportat o suprafață chiar mai mare, de o mie de kilometri pătrați.

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului, forțele ucrainene par să își continue avansul în regiunea Kursk, în ciuda afirmațiilor bloggerilor militari, care susțineau că rușii au început să stabilizeze linia frontului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă