16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSănătateFederaţia „Solidaritatea Sanitară” cere o reformă urgentă a sistemului de sănătate

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” cere o reformă urgentă a sistemului de sănătate

Sindicaliștii spun că modelul de malpraxis medical actual este inadecvat, făcând referire la cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Sindicaliştii solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului demararea de urgenţă a unor acţiuni de restructurare a sistemului public de sănătate.

„Cazul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” Bucureşti tinde să scoată în evidenţă riscul existenţei unor erori sistemice, de natură etică şi inadecvarea modelului de malpraxis. Indiferent de decizia finală a instanţei în privinţa celor doi medici acuzaţi, este evident că restabilirea încrederii populaţiei în sistemul public de sănătate necesită regândirea sistemului public de sănătate”, au transmis reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

În acest sens Federaţia „Solidaritatea Sanitară” cere înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii și introducerea corpului profesional al experţilor în medicină, ca organism autonom, care să-şi desfăşoare activitatea în relaţie cu instanţele şi cu instituţiile responsabile de despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii.

Printre solicitările sindicaliștilor se mai află și introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice. De asemenea, crearea procedurilor etice aplicabile, în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienţi care au nevoie de ele.

Federația mai cere să se introducă testamentul corporal. Solicitarea este menită să permită cetăţenilor, cine să decidă în privinţa sănătăţii lor, atunci când ei n-o pot face şi să faciliteze posibilitatea personalului medical de-a identifica persoanele abilitate să decidă.

„Date fiind numeroasele dezbateri publice pe tema unor eventuale eşecuri în respectarea eticii medicale şi deontologiei profesionale, există o evidentă nevoie de expertiză obiectivă în domeniu. Aceşti profesionişti trebuie recrutaţi din rândul altor categorii profesionale decât medicii (cum ar fi absolvenţii de drept, filozofie, antropologie, specializaţi în etică/bioetică). Eticienii trebuie să aibă ca responsabilităţi coordonarea activităţii Consiliului etic, participarea la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiţii speciale, furnizarea consilierii necesare profesioniştilor din sănătate în toate problemele de natură etică, respectiv supravegherea respectării acestor principii în tratarea şi îngrijirea pacienţilor”, au mai transmis sindicaliştii.

Vă reamintim, doi medici din Secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, după ce mai multor pacienți li s-ar fi scăzut dozele de noradrenalină. Decizia medicală a iscat multe dezbateri în spațiul public, inclusiv necesitatea unui corp al experţilor care să se pronunţe în astfel de cazuri.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă