Ucraina a revendicat luni controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia frontalieră Kursk, unde a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.
„Continuăm să desfăşurăm operaţiuni ofensive în regiunea Kursk. La ora actuală, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, vorbind la o reuniune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini pe platforma Telegram.
Zelenski afirmă că a ordonat pregătirea unui „plan umanitar” pentru respectiva zonă, unde armata ucraineană a lansat pe 6 august o ofensivă mecanizată şi a ajuns până la o distanţă de circa 30 de kilometri în interiorul teritoriului rus, însă între timp armata rusă a trimis acolo întăriri şi susţine că a oprit înaintarea ucraineană, dar situaţia se menţine confuză.
„Avem astăzi 28 de localităţi sub controlul inamicului, profunzimea penetrării teritoriului regiunii Kursk este de 12 kilometri, pe o lăţime de 40 de kilometri”, a precizat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de la începutul căreia au fost transmise imagini televizate.
În cele 28 de localităţi trăiesc circa 2.000 de persoane, „a căror soartă este necunoscută”, de asemenea „avem 12 civili morţi şi 121 de răniţi, printre care 10 copii”, a adăugat guvernatorul. Potrivit acestuia, au fost evacuate din provincia Kursk circa 121.000 de persoane şi alte aproximativ 60.000 aşteaptă evacuarea.
„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Alexei Smirnov, care a insistat că în situaţia actuală „este foarte important să se ştie unde se află inamicul”.
Propagandiștii ruși încearcă să minimizeze cuceririle Ucrainei în regiunea Kursk
Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană nu controlează un teritoriu coerent în provincia Kursk şi acţionează acolo cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.
Preşedintele Putin a ordonat la această reuniune a Ministerului Apărării să expulzeze trupele ucrainene din Kursk şi a estimat că această ofensivă ucraineană are mai multe obiective, printre care a menţionat încercarea de destabilizare a Rusiei, slăbirea presiunii trupelor ruse pe frontul din estul şi sudul Ucrainei unde armata rusă înaintează şi câştigarea de Kiev a unei poziţii mai bune la eventuale negocieri de pace cu Rusia, negocieri pe care acum liderul de la Kremlin le exclude.
„Despre ce fel de negocieri se poate vorbi acum ? Cu oameni care bombardează la întâmplare civili (…), care caută să creeze ameninţări pentru instalaţiile nucleare ?”, s-a întrebat el la reuniunea de criză, în timp ce trupele ucrainene sunt la câteva zeci de kilometri de centrala nucleară Kursk şi după ce Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de provocarea unui incendiu la centrala nucleară ucraineană Zaporojie aflată sub control rusesc.
Moscova se teme de ofensiva ucraineană. A instituit măsuri anti-teroriste în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod
Sunt zile de furie și frustrare pentru Vladimir Putin. Departe de a fi fost oprită, cum l-a asigurat, miercuri șeful Marelui Stat Major, incursiunea-surpriză a armatei ucrainene se extinde, transmite Pro Tv.
Moscova a instituit operațiuni anti-teroriste în trei regiuni de graniță: Kursk, Belgorod și Briansk pentru a opri, avansul trupelor Kievului.
Ca să arate ruşilor că nu stau cu mâinile-n sân, responsabilii armatei ruse au difuzat imagini cu un convoi ce pare să transfere trupe, tancuri şi alte echipamente în regiunea Kursk. Iar Kremlinul s-a grăbit să eticheteze incursiunea ucraineană drept terorism, aşa cum de altfel încadrează regimul Putin şi orice act de disidență internă.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Pe agenda şedinţei operaţionale a Consiliului de Securitate al Rusiei este chestiunea foarte importantă a combaterii terorismului.”
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!