19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriDobânzi plafonate pentru românii care au credite la IFN

Dobânzi plafonate pentru românii care au credite la IFN

Legea care plafonează dobânzile anuale pe care instituțiile financiare nebancare (IFN) le practică, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Principala schimbare pe care o aduce noua Lege, aplicată pentru creditele ipotecare și de consum, este plafonarea dobânzilor practicate de IFN-uri. 

Pentru credite de până la 25.000 de lei, valoarea totală plătită înapoi de către client nu poate depăși dublul acestei sume. Pentru un credit de 5.000 de lei, de exemplu, odată cu promulgarea acestei Legi, IFN-urile nu pot cere mai mult de 10.000 de lei înapoi.

„IFN-urile, din păcate, reprezentau în România o adevărată junglă financiară, un domeniu în care se făceau bani mai mulți decât la cazino, în condițiile în care firmele din domeniu puteau practica dobânzi de până la câteva mii la sută”, a explicat economistul Adrian Negrescu, într-o declarație la Digi24.ro.

Noul act normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor în raporturile juridice ale acestora cu instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive.

Actul normativ mai prevede că dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. 

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, stipulează legea.

 „În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai arată în actul normativ.

Dacă ai un credit la un IFN

Potrivit noii Legi, rămâne la latitudinea consumatorului să ia atitudine, dacă vede că au fost depășite plafoanele respective. Acesta trebuie să apeleze IFN-ul care i-a acordat creditul, să trimită notificări, fie cu privire la amânarea unor plăți, fie pentru scăderea costurilor creditului sau pentru reducerea plafoanelor, la valoarea stabilită de lege a dobânzilor. Legea nu se aplică, însă, în cazul în care clientul este executat silit sau are o datorie scadentă de peste 60 de zile.

„E nevoie ca oamenii să deschidă ochii, ca să nu deschidă punga. Împrumutul de la IFN este un ajutor financiar extrem de nociv, dacă nu ai posibilitatea de a plăti la timp ratele respective”, a adăugat economistul Adrian Negrescu. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

VIDEO. Botoșani – Gloria Buzău, meci cu 6 goluri! Cinci reușite după pauză

Meciul dintre FC Botoșani și Gloria Buzău, disputat în cadrul etapei a 10-a din Superliga, s-a încheiat cu un spectaculos 3-3, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă