10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialNegocieri dificile Bucuresti-Kiev

Negocieri dificile Bucuresti-Kiev

Litigiile romano-ucrainene privind delimitarea platoului continental in Marea Neagra si Canalul Bastroe, dar si problemele legate de respectarea drepturilor minoritatii romane din tara vecina au facut ieri obiectul discutiilor purtate la Odessa intre ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si omologul sau ucrainean, Boris Tarasiuk.
La sosirea in Odessa, Ungureanu a fost intampinat de reprezentantii comunitatii romanesti, care i-au prezentat problemele lor in ceea ce priveste educatia si situatia relatiilor cu Kievul. Seful diplomatiei romane a calificat drept „insuficient” sprijinul acordat de autoritatile ucrainene romanilor traitori in aceasta tara.
Ungureanu i-a semnalat lui Tarasiuk „reticenta autoritatilor locale ucrainene fata de asigurarea unui necesar minim care sa garanteze continuitatea culturii romane in regiune”, relata Rompres. Ministrul roman a subliniat nevoia deschiderii unei linii de predare in limba romana la Universitatea din Odessa, precum si de extindere a educatiei in limba romana la Universitatea din Ismail.
De asemenea, el a putut constata lipsa acuta de manuale si de profesori care sa predea in limba romana.
Pe de alta parte, Mihai-Razvan Ungureanu a pledat pentru o prezenta externa consistenta a Bisericii Ortodoxe Romane in tarile cu comunitati mari de romani, cum este si Ucraina. Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu preotul Anatol Curtev, agresat de localnici ce tin de Mitropolia Moscovei. Ungureanu a cerut incetarea amenintarilor la adresa acestuia, considerate o grava incalcare a drepturilor omului. „Nu concep ca o asemenea problema sa treaca neobservata la Kiev si la Odessa. Este inadmisibil ca nici pana acum faptasii nu au fost deferiti auto-ritatilor”, a spus ministrul roman.
Negocierile de la Odessa, primele la nivel de ministri de Externe, au avut loc ca urmare a intelegerii dintre presedintii celor doua tari, cu ocazia Forumului Marii Negre gazduit de Bucuresti pe 5 iunie.
Potrivit MAE, intalnirea a urmarit obtinerea unor solutii constructive, de compromis, in problemele bilaterale sensibile. Romania a sesizat in 2004 Curtea Internationala de Justitie de la Haga in legatura cu delimitarea spatiilor maritime si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra.

Cele mai citite

Un cunoscut supermarket românesc, nevoit să amâne deschiderea. Nu găsește angajați

În Brașov, inaugurarea supermarketului românesc „La Cocoș” a fost amânată din nou, de această dată pentru 24 ianuarie 2025, din cauza dificultăților întâmpinate în...

Comentariile lui Donald Trump privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa

Comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind posibila preluare a Groenlandei au stârnit reacții puternice în Europa, unde ministrul francez de externe, Jean-Noel...

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...
Ultima oră
Pe aceeași temă