În urmă cu câteva zile, un cutremur cu magnitudinea 7,1 a zguduit sud-vestul Japoniei, produs în largul prefecturii Miyazaki.
Japonia ar putea fi lovită de un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 în următorii ani
Japonia a emis pentru prima dată o avertizare privind riscul crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, potrivit BBC.
Avertizarea a venit la câteva ore după un cutremur cu magnitudinea de 7,1 care a lovit zona din largul insulei Kyushu.
Deși cutremurul nu a provocat pagube semnificative, experții sunt îngrijorați de locația epicentrului, situată la marginea riftului Nankai – o zonă cunoscută pentru activitatea seismică intensă, care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului.
Experții vorbesc despre posibilitatea ca un cutremur de magnitudinea 8 sau 9, cu o probabilitate de 70-80%, să se producă în următorii 30 de ani, notează agenția Kyodo.
În cel mai pesimist caz, estimările sugerează că peste 200.000 de persoane ar putea fi ucise în urma cutremurului şi a potenţialului tsunami ulterior, potrivit BBC.
Japonia se află într-o zonă geologică extrem de activă, situată pe marginea de est a Plăcii Pacificului, ceea ce o face una dintre cele mai vulnerabile țări la riscuri seismice.
Activitatea tectonică intensă în această regiune duce frecvent la cutremure de mare magnitudine și la erupții vulcanice, impactând semnificativ viața și infrastructura.
Japonia a fost martora unor evenimente seismice devastatoare, precum cutremurul din 2011 care a provocat tsunami-ul și accidentul nuclear de la Fukushima.
Sistemele avansate de monitorizare și măsurile stricte de construcție sunt esențiale pentru a minimiza riscurile și a proteja populația de efectele distrugătoare ale acestor fenomene naturale.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!