13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSănătateŞase cazuri de infecţie cu virusul West Nile, anunțate de INSP în...

Şase cazuri de infecţie cu virusul West Nile, anunțate de INSP în acest sezon

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat șase cazuri de infecție cu virusul West Nile în acest sezon, dintre care cinci sunt confirmate, iar unul este considerat probabil.

Conform celui mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), disponibil pe site-ul INSP, perioada de supraveghere în cazul virusului West Nile a început pe 3 iunie și s-a încheiat pe 8 august.

În această perioadă, au fost identificate șase cazuri, inclusiv cinci confirmate și unul probabil.

 Cazurile sunt distribuite pe următoarele grupe de vârstă: 40-49 de ani (două cazuri), 60-69 de ani (două cazuri) și 70-79 de ani (două cazuri).

Virusul West Nile este un virus transmis prin intermediul înțepăturilor de țânțari

A fost identificat pentru prima dată în Uganda în 1937 și a fost denumit după regiunea West Nile din Africa. Iată câteva aspecte importante despre acest virus:

Transmisie și Gazde

  • Țânțarii: Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepăturile de țânțari infectați, în special specii din genul Culex. Țânțarii preiau virusul de la păsările infectate și îl transmit oamenilor.
  • Păsările: Păsările sunt gazdele principale ale virusului West Nile și joacă un rol esențial în menținerea și răspândirea virusului în populația de țânțari.
  • Alte posibile situații: În cazuri rare, virusul poate fi transmis și prin transfuzie de sânge, transplant de organ sau de la mamă la copil în timpul sarcinii, al nașterii sau al alăptării.

Virusul West Nile a fost raportat pe scară largă în America de Nord, Europa, Asia, Africa și Australia. În regiunile afectate, apare în mod sezonier, cu o incidență mai mare în lunile calde, când țânțarii sunt mai activi.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă