16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciolacu dă vina pe Colegiul Medicilor pentru situația gravă de la...

Premierul Ciolacu dă vina pe Colegiul Medicilor pentru situația gravă de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Premierul Marcel Ciolacu consideră că situaţia de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este foarte gravă, pentru că este vorba despre omor premeditat, amintind că, în urma unui control, Colegiul Medicilor a spus că „nu se întâmplă nimic”.

„N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni, mai ales că nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis, vorbim totuşi de omor premeditat, lucru foarte grav. Ce am văzut eu, ca şi desfăşurare a evenimentelor – anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ, să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că în primul rând acesta este atributul Ministerului Sănătăţii. Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic”, a declarat Ciolacu, la Constanţa.

El a adăugat că a văzut apoi atitudinea ministrului Sănătăţii, când a cerut imediat ca managerii să-şi depună demisiile şi s-a arătat convins că se va afla tot adevărul.

Premierul a precizat, în acest context, că nu va lua decizii emoţionale, pentru că, într-un astfel de caz, ar fi schimbat-o din funcţia de ministru al Educaţiei şi pe Ligia Deca, în urma scandalului de la SNSPA.

„Cred că românii aşteaptă de la autorităţi de la primul ministru să nu ia decizii emoţionale. Dacă aş fi un prim ministru care ar lua decizii emoţionale, presupun că aş fi schimbat-o şi pe doamna ministru Deca săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA. Pe mine mă interesează să iau deciziile corect şi îndreptăţite, în funcţie de fapte. Ştiu că trăim într-o lume în care ne dorim imediat nişte vinovaţi, mai ales că suntem în nişte luni electorale. Câteodată mai vrem să acoperim cu alte lucruri alte tâmpenii făcute de către alţii, mai ales oameni politici. Părerea mea e că trebuie să dăm dovadă de echilibru. Am văzut că Ministerul Sănătăţii s-a pus la dispoziţia Parchetului în totalitate, toate documentele, foştii manageri de asemenea. (…)”, a precizat premierul.

Ciolacu vrea decizii luate corect pentru a evita situații grave din trecut

Potrivit acestuia, dacă vrem să trăim într-o ţară normală, deciziile trebuie luate în mod îndreptăţit şi având toate detaliile, amintind că, în urma unor decizii luate în perioada pandemiei de COVID, România a avut cea mai mare mortalitate din lume.

„Cu adevărat îmi doresc ca toate aceste detalii în cursul acestei săptămâni să le avem la dispoziţie pentru a lua o decizie, să vedem dacă s-a ştiut de acest lucru, dacă a fost tolerat administrativ. S-au luat decizii de către miniştri ai Sănătăţii, s-au luat decizii administrative care au dus la pierderi de vieţi omeneşti direct. Acele decizii s-au luat după creierul lor, în timpul pandemiei, iar România a avut cea mai mare mortalitate din lume, nu din Europa. Cu adevărat, un astfel de ministru trebuie demis deîndată, pentru că a luat o decizie administrativă care a dus la pierderi de vieţi omeneşti. Trebuie să lăsăm ancheta să se desfăşoare. Am văzut Colegiul Medicilor că a făcut din punct de vedere medical o anchetă, nu administrativă, cum s-au cheltuit banii sau fluxul medicamentelor din spital. Să vedem răspunsurile de la toată lumea, dar mai ales de la Parchet, care va face lumină, ţinând cont că este un caz atât de grav”, a transmis prim-ministrul.

El consideră că trebuie mai multă implicare în sistemul de sănătate.

„Datoria mea a fost, împreună cu ministrul Finanţelor, să găsim resurse pentru a direcţiona mai mulţi bani către Casa de Sănătate. În acest moment avem cheltuieli istorice – 1,2 miliarde de euro. Îmi lipseşte digitalizarea de la Casa de Sănătate, îmi lipsesc anumite statistici pentru a lua decizii mai punctuale în risipirea banilor publici”, a adăugat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Constanţa, unde a participat la ceremonia de sosire a navei-şcoală „Mircea” în portul militar Constanţa, după executarea unui marş internaţional de instrucţie în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Doi medici de la Secţia ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte.

Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă