20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăReducerea primei pentru maşini electrice afectează grav vânzările de pe piața auto...

Reducerea primei pentru maşini electrice afectează grav vânzările de pe piața auto electrică

Reducerea primei pentru achiziția de maşini electrice, de la 10.000 la 5.000 de euro, a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor Dacia Spring, înjumătățindu-le și prăbușind piața acestui model.

Conform datelor centralizate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Ziarul Financiar, autoturismele electrice au înregistrat o scădere de 17%, atingând o cotă de piață de 24,7%.

Autoturismele pur electrice au înregistrat o scădere dramatică de 68%, reducându-și cota de piață la 4,9%.

Această scădere pe segmentul maşinilor electrice vine după ani de creștere constantă, în care vânzările s-au dublat anual.

În 2024, reducerea primei din cadrul programului Rabla Plus a dus la neutilizarea a 80% din fondurile destinate persoanelor fizice, conform datelor furnizate de Dacia.

Cu cât au scăzut vânzările Dacia

Vânzările Dacia Spring, care a fost principalul motor al pieței electrice în ultimii ani, au scăzut cu 47% în primele șapte luni ale acestui an.

Un alt factor care a contribuit la această scădere este creșterea prețului mașinii. În 2021, când a fost lansată, Dacia Spring costa 8.000 de euro cu prima Rabla inclusă.

În prezent, prețul a crescut la între 12.000 și 15.000 de euro, în funcție de versiunea de echipare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre securitatea IT, conform unui proiect de lege ce va intra în vigoare în 2025

Platformele informatice utilizate de bănci și instituții de creditare vor deveni un criteriu esențial pentru autorizarea funcționării acestora, conform unui proiect de lege adoptat...

Marian Rada revine în fotbal! La ce echipă va merge fostul antrenor al Rapidului

AFC Câmpulung Muscel a făcut recent un pas important în întărirea echipei sale, anunțând numirea lui Marian Rada și Marius Bratu în funcții cheie....

România și-a stabilit lotul pentru Billie Jean King Cup

România a anunțat echipa cu care va participa în premieră la turneul final Billie Jean King Cup, unde va întâlni Japonia în optimile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă