Cazurile de colaborare „punctuala” intre PNL si PSD s-au inmultit in ultima vreme. Conducerea centrala a PNL da asigurari cu privire la fidelitatea fata de PD, dar exista si membri PNL care considera ca atitudinea de ansamblu fata de PSD ar trebui modificata.
„De ce sa nu tinem seama de faptul ca PSD este un partid care s-a schimbat?” – este una din intrebarile la care cauta raspuns liderii liberali care doresc ca partidul sa aiba o noua strategie. Deocamdata, comentariul cu pricina este legat de proasta relatie cu PD si de faptul ca o serie de lideri ai partidului isi doresc ca premierul Tariceanu sa fie cel care monopolizeaza „vestile bune” ale Guvernului.
PNL-PSD – impreuna pentru TVR si Radio
Pana atunci, insa, oficial, liberalii spun ca isi pastreaza alianta cu PD si ca nu vor merge cu PSD. Dar parlamentarii liberali s-au gasit, nu o data, in postura de a vota alaturi de PSD. De exemplu, in privinta consiliilor de administratie ale TVR si SRR. La initiativa presedintelui Traian Basescu, democratii au decis sa nu voteze pentru alegerea celor doua consilii, iar liberalii au batut palma imediat cu pesedistii. In aceeasi zi, un grup de deputati PSD au avut o revelatie si au depus un proiect de lege privind comunitatea de informatii. Ca din intamplare, proiectul a venit in intampinarea dorintelor PNL. Chiar daca se vorbeste despre controlul Parlamentului, puterea executiva, puterea reala, practic, revine primului ministru, care – in calitate de vicepresedinte al CSAT – ar urma sa dirijeze Comitetul de Coordonare.
PNL-PSD – impreuna pentru enervarea Monicai Macovei
Un alt episod s-a produs chiar in ziua in care premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu parlamentarii liberali. In timp ce premierul se lauda cu „trainicia” coalitiei, deputatii liberali din Comisia juridica au votat cot la cot cu PSD. Si nu la orice proiect de lege, ci la unul referitor la combaterea spalarii banilor, sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei.
Dupa care liberalii, avand constiinta impacata, au plecat spre intalnirea cu primul ministru. Nici nu apucase bine premierul sa vorbeasca despre soliditatea Aliantei, si Monica Macovei a navalit cu un aer de eroina napastuita, pentru a-i povesti premierului cele intamplate si pentru a-i recupera pe deputatii liberali. Mai mult, PSD, PNL si PRM si-au unit fortele pentru schimbarea lui Anghel Stanciu din fruntea Comisiei de invatamant a Camerei. A fost o sedinta ciudata, la care Biroul Permanent al Camerei a fost reprezentat de liberalul Dan Radu Rusanu. Desi sedinta a fost condusa de un liberal, ipoteticii parteneri de Alianta, democratii, nici macar nu au fost anuntati de desfasurarea sedintei.
Revocarea lui Nastase – amanata sine die pe mana liberalilor
Teoretic, exista si motive de disputa intre PNL si PSD. In primul rand, schimbarea presedintilor celor doua Camere. Insa interesant este ca, la sedinta de lunea trecuta a Consiliului Coalitiei, liberalii nu au mai ridicat subiectul. Au invocat lipsa de timp si faptul ca trebuia discutat subiectul TVR. Miercuri, sedinta Consiliului Coalitiei in care trebuia discutat despre schimbarea lui Nastase si Vacaroiu nu s-a mai tinut. Aparent, schimbarea lui Nastase inainteaza cu pasi repezi dupa ce Biroul Permanent al Camerei a decis ca membrii Comisiei de regulament vor lucra si in vacanta. Insa trebuie mentionat ca termenul pentru depunerea raportului convenit de reprezentantii tuturor partidelor, inclusiv PNL, este 30 septembrie. Interesant este faptul ca, in ultima vreme, liberalii dau semne ca au informatii in ceea ce priveste o eventuala decizie a Curtii Constitutionale in privinta angajarii raspunderii Guvernului pentru legile proprietatii si cele ale justitiei. Liberalii par convinsi ca in dezbaterile de la Curte cele mai multe hibe vor fi descoperite la legile privind reforma in justitie, initiate de Monica Macovei, si nu la cele referitoare la proprietate, initiate de liberali. Or, se stie ca majoritatea judecatorilor de la Curte sunt numiti de PSD.