14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăEconomia României va înregistra o creștere, în ciuda dificultăților industriei, spun specialiștii

Economia României va înregistra o creștere, în ciuda dificultăților industriei, spun specialiștii

Industria românească, dependentă de piețele europene, a continuat să sufere în al doilea trimestru din 2024. Cu toate acestea, economia per ansamblu va înregistra o creștere pozitivă datorită construcțiilor și fondurilor europene, conform economiștilor.

Estimările economice pentru T2 2024 variază între 1,7% și 2,5%. Datele oficiale privind evoluția economiei vor fi publicate pe 14 august.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, anticipează o creștere de 1,7%, influențată negativ de performanțele slabe din luna mai, potrivit Ziarului Financiar.

Și Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, prognozează o creștere de 2-2,5% în T2 și de 2,5-3% până la sfârșitul anului, bazându-se pe avansul în construcții și consum, mai notează ZF.

Economia țării rămâne puternică

În aprilie, construcțiile au crescut cu 16,2%, dar au scăzut cu 2,9% în mai. Consumul a crescut cu 14,6% în aprilie și cu 5,7% în mai.

Fondurile europene și investițiile în infrastructură sunt așteptate să compenseze parțial declinul industrial.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă