28.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialIlie Floroiu: "Sunt ingrijorat, dar are cine sa vina din spate"

Ilie Floroiu: „Sunt ingrijorat, dar are cine sa vina din spate”

In ultimele competitii internationale, majoritatea atletilor romani au obtinut rezultate din ce in ce mai slabe. Din pacate, printre cei care nu au stralucit s-au numarat chiar sportivii consacrati, care fie au avut evolutii modeste, fie au acuzat accidentari. Despre situatia ingrijoratoare din atletism am discutat cu Ilie Floroiu, presedintele federatiei romane de specialitate.

– Cum explicati rezultatele modeste din ultima vreme ale atletilor nostri?
– In primul rand, o parte din sportivii nostri de valoare au probleme medicale. Despre ceilalti as spune mai degraba ca au evoluat la nivel normal pentru aceasta perioada de pregatire. Evident, nu ne bucura ultimele rezultate, dar nici nu intram in panica, mai ales ca unii au reusit performante remarcabile, si ma refer la Ionut Vieru si Florin Suciu, la 400 m, si la Angela Morosanu, care a obtinut record personal la 400 m garduri. Poate nu e bine ca o spun, dar sper ca stafeta masculina de 4×400 m sa prinda podiumul european in vara. De fapt, principalele noastre obiective sunt fixate pentru Campionatele Europene de la Gotteborg din august. Pana atunci, este timp atat de refacere pentru atletii accidentati, cat si de crestere a formei fizice pentru ceilalti componenti ai lotului reprezentativ. Un reper important va fi concursul de la finalul saptamanii viitoare – Internationalele Romaniei -, care va constitui un criteriu important de selectie pentru viitoarele competitii de anvergura – Cupa Europei si Campionatele Europene.

Ionela Tarlea – in prag de retragere, Lidia Simon nu merge la CE

– Ce va ingrijoreaza mai tare?
– In primul rand ca doi sportivi de valoare sunt momentan accidentati. Ma refer la Maria Cioncan si Marian Oprea. Apoi cred ca la Ionela Tarlea Manolache incepe sa-si spuna cuvantul uzura si, daca nici anul acesta nu va putea sa concureze la nivelul valorii care a consacrat-o, s-ar putea sa se gandeasca la retragere. Ea si-a facut datoria pana acum si contam in continuare pe prezenta sa in lotul pentru Cupa Europei, care este peste nici o luna, dar ramane de vazut daca va putea sa participe. De asemenea, Elena Iagar, desi nu ne-a comunicat oficial, se pare ca intentioneaza sa se lase de performanta. Lidia Simon ne-a anuntat ca nu va merge la maratonul din cadrul Europenelor, pentru ca se va pregati pentru Mondiale la 20 km (n.r. – fost CM de semimaraton) din toamna si nu va mai alerga decat pe distante scurte. Cu siguranta, este vorba de o perioada de tranzitie grea, dar speram sa o depasim cu bine, pentru ca are cine sa vina din spate.
– La toate disciplinele?
– La unele discipline stam mai bine, iar la altele mai modest. Nu-mi vin in minte acum toti tinerii de viitor de valoare, dar i-as evidentia pe Mihai Grasu la disc si greutate, Claudiu Bujin la lungime si Bianca Perie la aruncarea ciocanului.
– Putem spera la medalii la Europenele din vara?
– Am incredere in continuare in Nicoleta Grasu (n.r. – aruncarea discului) care, chiar daca a aruncat mai slab ultima oara, poate atinge varful de forma in vara. De asemenea, sunt convins ca Marian Oprea se va reface si va ataca podiumul continental.

Cele mai citite

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...

SUA vor trimite suplimentar trupe militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile existente

Statele Unite vor trimite suplimentar "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare...

Joe Biden întâlnire importantă cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă