Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni se va face cat de curand, masurile care mai trebuie intreprinse fiind rand pe rand parcurse. Parlamentul a adoptat ordonanta privind privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si a trimis-o presedintelui spre promulgare.
Este drept ca forma adoptata de parlamentari are unele completari comparativ cu textul initial propus, dar acestea au fost facute de comun acord cu Guvernul, rezultand din discutiile, precizarile si negocierile cu reprezentantii partilor implicate ale statului la dezbaterile din comisiile parlamentare: secretarul de stat la Ministerul Finantelor, Catalin Doica, consilierul ministrului de Finante si membru in comisia de privatizare a CEC Mioara Ionescu si presedintele CEC, Eugen Radulescu.
In forma trimisa la promulgare parlamentarii au introdus precizari privind platile salariilor compen-satorii cuvenite salariatilor con-cediati in procesul de restructurare a bancii. Astfel, cheltuielile cu platile compensatorii rezultate ca urmare a restructurarii SC CEC – SA se evidentiaza in cheltuieli si datorii la data cand acestea sunt datorate si vor fi incluse in bugetele de venituri si cheltuieli aferente exercitiilor financiare afectate.
De asemenea, se precizeaza ca salariatii si pensionarii CEC vor primi in mod direct un pachet de actiuni de 5 la suta din capitalul social al CEC in termen de doi de la data privatizarii. Salariatii si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC se vor putea constitui intr-o asociatie in acest scop, in conditiile Ordonantei de urgenta 88/1997 privind privatizarea socitatilor comerciale, aprobata prin Legea 44/1998. Pretul actiunilor va fi egal cu pretul de vanzare al actiunilor din pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la CEC. Asociatia salariatilor si pensionarilor ar avea rolul de a-i inscrie pe lista actionarilor strict pe cei care au dreptul, nelasand sa se strecoare eventuali "intrusi”. Precizarile facute de presedintele CEC au fost clare: salariat CEC este cel care a lucrat la CEC si pe care privatizarea l-a gasit cu locul de munca la aceasta banca. La fel este si in cazul pensionarilor, pentru care conditia este sa fi iesit la pensie de pe "bancile” CEC-ului.
O alta precizare introdusa de parlamentari se refera la obligatia noilor proprietari CEC de a garanta depozitele persoanelor fizice la CEC, dar numai pana la 1 octom-brie 2006, dupa cum prevad regulile concurentiale internationale.