Guvernul a adoptat contractul cadru si a stabilit onorariile maxime pentru evaluatorili autorizati care vor intocmi rapoartele finale in baza carora vor fi acordate despagubirile pentru proprietarii care nu isi vor putea primi proprietatile in natura. Promisiunile electorale ale actualei puteri s-au concentrat asupra restituirii in natura a cladirilor si terenurilor revendicate. Legea 247 de anul trecut a facut dreptate tuturor celor carora li s-a refuzat restituirea in natura si pentru care se preconiza acordarea de despagubiri banesti. Comisiile locale si judetene implicate in restituirea proprietatilor s-au confruntat cu imposibilitatea de face fata tuturor solicitarilor. In aceste conditii, Executivul a recurs la metoda acordarii de despagubiri, in baza unor expertize.
Reparatii juste si echitabile
Guvernul a decis sa acopere costurile evaluarilor din bugetul Cancelariei Primului Ministru. In acest fel, nici unul dintre fostii proprietari nu trebuie sa suporte efortul financiar reprezentat de stabilirea cuantumului despagubirilor. Prin adoptarea actului normativ, Guvernul respecta angajamentele in ceea ce priveste restabilirea dreptului de proprietate asumate atat prin Programul de Guvernare, cat si cele legate de intrarea in Uniunea Europeana. Angajamentul Guvernului Romaniei este solutionarea problemei restituirii proprietatilor preluate abuziv in mod transparent, rapid si echitabil. Hotararea de Guvern asigura reparatii juste si echitabile, dat fiind faptul ca evaluarea se face in conformitate cu standardele internationale (valoarea imobilelor va fi stabilita potrivit valorii de piata).
Nu mai mult de 400 de euro
Onorariile acordate evaluatorilor autorizati, persoane fizice sau juridice, se vor stabili pentru fiecare tip de lucrare si constituie cuantumuri maxime. Lucrarile ce vizeaza evaluarea terenurilor din intravilane, forestier, extravilan agricol si apartamente vor costa 150 euro. In cazul constructiilor demolate si existente (cu sau fara teren) tariful este de 250 euro. Evaluatorii vor primi cate 200 de euro pentru lucrari ce privesc blocurile de locuinte (cu sau fara teren) sau obiective comerciale, industriale cum ar fi fabricile, morile sau hotelurile. Guvernul a decis ca aceste costuri se refera la constructii cu o suprafata construita, desfasurata, de pana la 500 metri patrati si cu un teren aferent in aceeasi limita. Pentru suprafetele construite mai mari de 500 metri patrati, ca si pentru terenurile mai mari de 500, onorariile se suplimenteaza cu cate 50 euro pentru fiecare depasire, multiplu de 500 mp, dar nu mai mult de 400 euro, ca valoare totala a onorariului.