7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialDigurile Dunarii, sapate de cartitele PSD

Digurile Dunarii, sapate de cartitele PSD

Digurile de pe Dunare nu au mai putut sta in picioare. Toti au dat vina pe vicisitudinile vremurilor. Insa nimeni nu a pomenit pana acum de „gaurile” provocate de firmele PSD in bugetul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF). Nu s-a vorbit de capusele care au ros la temelia „digului” banului public. Asa s-a ajuns ca SNIF sa aiba la sfarsitul anului trecut o datorie de peste 3.000 de miliarde de lei. O mare parte din restanta este acumulata in urma derularii afacerii ROMAG '98, prin care statul roman a importat utilaje agricole din SUA care au ajuns in curtea lui Culita Tarata si Trita Fanita pe sume derizorii.
„Nu s-a mai putut baga nici un ban in intretinerea, repararea si consolidarea digurilor”, ne-a declarat Luigi Benghes, directorul general SNIF.


La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus sechestru pe conturile Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare pentru recuperarea datoriei de 3.000 de miliarde de lei. Suma reprezinta bugetul de la Imbunatatiri Funciare pe cativa ani. Toti angajatii SNIF din tara, in frunte cu directorul general, nu-si mai primisera salariile de cateva luni. Vin inundatiile. Nici un muncitor nu este gasit lucrand la diguri. De-abia cand incep sa cada digurile, incep lucrarile la reparatii. Insa era prea tarziu. „Nu s-a bagat nici un ban in diguri timp de 16 ani”, ne-a precizat directorul general al SNIF, Luigi Benghes.

ROMAG, o teapa
de peste
100 milioane dolari

Intreaga poveste incepe in 1998, cand Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (pe atunci se numea Regia de Imbunatatiri Funciare) a incheiat un contract cu firma americana „Transchem Finance & Trade Corporation” pentru derularea programului ROMAG '98. Era vorba despre achizitionarea din SUA a unor utilaje agricole (tractoare, combine, echipamente de irigat, semanatoare) pentru micii fermieri. Contractul, in valoare de 115 milioane de dolari, cu garantie guvernamentala, a fost incheiat de ministrul Agriculturii de atunci, Dinu Gavrilescu, si urma sa fie derulat de SNIF. Garantia guvernamentala a fost semnata de secretarul de stat de la Ministerul Finantelor, Ionut Costea, fiul Margaretei Costea (soacra lui Mircea Geoana). Potrivit contractului, utilajele importate de Statele Unite puteau fi cumparate in rate de micii proprietari care detineau peste 50 ha de teren arabil. In decursul anului 2000, SNIF a reusit sa incheie contracte pentru vanzarea a peste 80% din masinile agricole. Banii urmau sa fie platiti in rate.

Filiera PSD

Problemele au aparut dupa venirea PSD la putere, in 2001. Potrivit declaratiei directorului general al SNIF, Luigi Benghes, noul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a anulat toate contractele incheiate cu taranii. Motivul invocat: micii proprietari nu au capacitatea de a-si plati datoriile. Drept consecinta, 67 de fermieri, inclusi in programul ROMAG '98 au fost deposedati de tractoare, combine, semanatoare si de alte utilaje agricole. Luigi Benghes a precizat ca intre 2001 si 2003 utilajele au fost inchiriate de SNIF unor clienti ai PSD, care au dispus de ele dupa bunul plac si fara sa plateasca vreun ban.
In 2003, masinile agricole „rechizitionate” de ministerul Agriculturii ajung la Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Bernhes spune ca Ilie Sarbu a decis sa vanda prin AVAB utilajele agricole sub pretextul ca recuperare banii alocati pentru importul acestora. Iar AVAB le-a dat… firmelor lui Culita Tarata (Trei Brazi SRL), Trita Fanita (Grup Silozuri Cereale SA Constanta), precum si altor oameni de afaceri, apropiati PSD. Pretul la care au fost vandute utilajele a fost derizoriu. Agentia nu a recuperat decat 10% din valoarea initiala: 15 milioane din cele peste 115 milioane, pretul la care au fost importate masinile agricole. Intre timp, firma americana „Transchem” executa silit Ministerul Finantelor pentru garantia guvernamentala depusa la importul utilajelor. Iar Finantele trec aceasta suma la datoria SNIF, cea care a incheiat contractul si a derulat programul ROMAG '98.

Deturnarea banilor

S-a ajuns astfel ca ROMAG '98, conceput initial sa sprijine agricultura romaneasca, sa umfle buzunarele baronilor PSD. Firma americana si-a recuperat banii de la Finante, dar „SNIF a fost gasit cel care trebuie sa plateasca”, a specificat Benghes. El afirma ca fostul director general al SNIF, Valentin Apostol, se face direct vinovat de aceasta situatie. In 1998, acesta a negociat direct termenii programului ROMAG '98, iar in perioada 1999-2001 a ocupat functia de director al Transag Production Company, adica firma care s-a ocupat de punerea in aplicare a afacerii. Transag a fost cea care a deturnat programul, ocupandu-se de inchirierea utilajelor firmelor PSD.

Dosarul penal, musamalizat

Intre 2001-2005, Valentin Apostol a revenit in fotoliul de director la SNIF, gestionand in continuare defectuos aceasta institutie. Procurorii de la Parchetul General l-au cercetat penal pe Apostol, dar au constatat ca nu se face vinovat de acuzatia de abuz in serviciu, iar dosarul a fost inchis. Acest lucru desi in dosarul Parchetului General se prezinta intreaga increngatura penala a cazului ROMAG '98. Dosarul vorbeste despre un raport intocmit de Curtea de Conturi care in 2001 constata un prejudiciu adus statului de 13 miliarde de lei, despre faptul ca SNIF a cauzat un prejudiciu la bugetul statului de aproximativ de 18,8 miliarde de lei din necalcularea unor sume datorate de diverse firme ale PSD. „Prin demersurile sale (n.r. – Valentin Apostol) nu a cauzat nici un prejudiciu!”, se arata, in concluzie, in dosarul Parchetului.

Inspectorii fiscali semnaleaza neregulile

Intr-un raport al Finantelor intocmit anul trecut se vorbeste despre alte datorii de sute de miliarde de lei acumulate de SNIF pana in 2005. Numai in 2002, societatea a deturnat o suma de aproape 2 miliarde de lei, bani care erau destinati unor investitii pentru sistemele de irigatii, achizitionarea de utilaje necesare intretinerii si reparatiilor pe diguri. La aceasta creanta se adauga alte 40 de miliarde lei, TVA dedusa, aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru investitiile… nefacute de SNIF. Raportul relateaza astfel faptul ca intre 2001 si 2005 SNIF nu a facut nici o investitie pentru actiuni de aparare impotriva inundatiilor. Mai mult, documentul spune ca banii alocati de la bugetul de stat in acest scop au fost deturnati. Totodata, inspectorii fiscali au stabilit ca SNIF a acumulat pe intreaga perioada pastorita de pesedistul Valentin Apostol o datorie la buget de peste 25 miliarde lei, reprezentand neachitarea TVA de la serviciile pe care le-a prestat. Aceasta institutie nu a platit nici un leu pentru taxa speciala de 4% reprezentand fondul special pentru persoanele cu handicap. Prejudiciu la buget: 14 miliarde de lei. Asa s-a ajuns ca, in 2005, noua conducere a Societatii de Imbunatatiri Funciare sa mosteneasca o datorie de peste 3.000 de miliarde de lei: datorii, dobanzi si penalitati. Actualul director general ne-a spus ca aceste creante au blocat practic activitatea SNIF, ajungandu-se la blocarea conturilor si executarea silita a institutiei.

Cele mai citite

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă